През 1948 година брезничани са платили 50 хиляди лева за владишкия трон, който краси храм-паметника “Свети Георги Победоносец”

През 1948 година брезничани сами са събрали пари, за да закупят владишкия трон, който е поставен в храм-паметника “Свети Георги Победоносец”. Последните няколко седмици в публичното пространство се появиха твърдения с неверни факти за владишкия трон в брезнишкия храм, които директорът на Общинския исторически музей в Брезник Аниела Асенова опровергава пред Zapadno.com.

Директорът на музея се позовава на църковните архиви, които подробно са проучени от нея. Владишкият трон е направен от орех, висок е над 2 метра и е оценен на висока цена. През годините откакто е поставен са правени няколко опита тронът да бъде изнесен от храма, но брезничани са осуетявали чуждите “апетити”. “Това, което най-много ме възмущава е, че хората пишат, правят интервюта, издават книги с неверни факти. Една неточност, когато се повтори няколко пъти тя става истина. Бъдещите поколения трябва да знаят точно историческите факти – кое как се е случило, кога и кои са били личностите. Специално за тронът – във всички документи той се води владишки трон, но истината е че е докаран от брезничани от храма “Свети Николай Нови Софийски”, който се намира в София на “Юч бунар” тогава, а сега на “Опълченска”. До ден днешен стои този храм там и по документи брезничани са заплатили за него тогавашни 50 000 лева – веднъж 20 хиляди и веднъж 30 хиляди. Това е станало през месец юни 1948 година. Казвам “брезничани”, защото с общи усилия настоятелството, което е било тогава на храм-паметника “Свети Георги Победоносец” в Брезник е заплатило тази сума. Друг е въпросът, че през 2005 година без да знаем, аз още тогава бях в църковното настоятелство, идват военните от военното училище “Георги Сава Раковски” с една снимка. Точно тогава си бяха вдигнали наново параклиса в двора на военното училище, който е бил разрушен и казват: Този трон е стоял в параклиса. Но са само с една снимка.. Целият град се вдигна и благодарение на града, на кметовете тогава и на тогавашния областен управител на Перник, благодарение на БТВ, Антон Хекимян и Горан Благоев също. Областният управител издаде заповед нищо от областта да не се изнася, никаква ценност. Военните бяха дошли не само със снимка, но и с камион – готови да товарят. Тогава брезничани се обединихме и дадохме отпор.”, каза директорът на Общински исторически музей-Брезник Аниела Асенова. В онези години тя е била учител в брезнишката гимназия “Васил Левски” и е провеждала извънкласни часове по Краезнание. Аниела Асенова и учениците и проучили подробно историята на храм-паметника “Свети Георги Победоносец”. В архивите на църквата е описана и точната история на владишкия трон.

“Наистина царският герб беше закрит с една икона на Исус Христос, която стои до ден днешен. Моят дядо – протойерей Борис Николов го е направил след 9-ти септември с цел да не се създават различни настроения през 1948 година. Сега иконата на Исус Христос е над царския герб, където и е мястото и царският герб наистина може да се види. Това знам и никъде в документи не пише, че е царски трон, а е владишки трон. Както пишат, че бил от хоровата капела, че били дадени не знам си колко пари и бил стоял до не знам си коя година… Тронът е бил докаран в нашата готова за освещаване черква “Свети Георги Победоносец”.”, сподели още Аниела Асенова. Тя допълни, че освещаването на храма е било на 21 юни 1948 година. Идеята за изграждането му пък датира на началото на 20-ти век. Протойерей Борис Николов е бил в приятелски отношения с екзарх Стефан, който пък го насочил откъде да се вземе трон. В архивите на църквата се пази и писмото от протойерей Борис Николов до екзарх Стефан, в което той моли за този трон. Директорът на Общинския исторически музей заяви още, че брезничани имат пълни права да използват владишкия трон, който е заплатен от тях. След освещаването на храма, в края на 40-те години на минали век, единственото украшение в него бил тронът. Интересен исторически факт е, че екзарх Стефан е посещавал Брезник два пъти – през 1922 година и през 1927 година.

Владишкият трон се намира в дясната страна на централната нефа. Там стои архиереят през време на последованията от денонощния кръг, облечен в мантия. В древността архиереят е имал един трон. Той е така наречен сега епископски трон или горен престол, в абсидата на светия олтар. Когато иконостасът закрил олтара от погледите на миряните, в храма се появил долен престол, поставен първоначално в лявата част на солея. Левият певец държал лампадата на патриарха и затова бил наречен лампадарий. Срещу него се намирал тронът на върховния владетел (император, деспот). След падането на Цариград под османска власт патриархът, като етнарх, получил названието деспот, владика. Затова този трон се нарича владишки трон. Обикновено на владишкия трон се изобразява Господ Исус Христос, за да напомня на архиерея, че само той е Господ и Владика и че архиереят е отговорен пред него.

Виж също...

Loading...