Музеят на маската в село Кошарево ще предлага иновативна атракция – сглобяване на сурвакарска маска с телефон чрез мобилно приложение

Строителните дейности по проекта за бъдещия Музей на маската в брезнишкото село Кошарево започнаха. Работници са изрязали храстите и високата трева в двора на бившата турска къща, където ще бъде направен музеят. Процедурата за проекта е приключила успешно и е избран изпълнител, предаде репортер на Zapadno.com.

Музеят на маската е проект, който се изпълнява по програмата за трансгранично сътрудничество и е в партньорство и подкрепа между Областна администрация-Перник и Общините Брезник и Цървени кръст, Сърбия. Въздействието на проекта цели да насърчи туризма Брезнишко от българска и сръбска страна. Старата турска къща, която е паметник на културата ще бъде възстановена изцяло. Още през 70-те години на 20-ти век по нея са правени консервационно-реставрационни работи от Министерство на културата. Ръководителят на проекта Цветана Пиралкова сподели, че сградата на бъдещия Музей на маската е в добро състояния след консервирането и преди години. Тя добави, че музеят ще бъде модерно място за забавление, информация и предаване на сурвакарската традиция.

“Това, което ще направим е да обновим изцяло и да възстановим оградата, която е автентичен дувар. Ще обновим и вътрешното пространство на двора, защото в него ще бъдат разположени както тоалетни така и едно помещение, от което посетителите ще могат да пробват, да обличат, да си правят снимки с автентични костюми. Освен експозицията на маски от Брезнишко там ще имаме помещение, в което да се разположи работилница за правене на маски. В рамките на проекта ще бъдат направени и интересни мобилни апликации. Предполагам, че това ще бъде най-атрактивната част от реализацията на проекта за младежите и за децата. Включили сме всички онези възможности да създадем интерес както към село Кошарево – едно от най-известните с традицията по сурва селища, така и към самата традиция, за която знаем, че е вписана в списъка за нематериално културно наследство. Освен физическата среда ще бъдат изградени мобилни апликации, така че с телефон на място посетителите да могат и да сглобяват маски. По-ценното за нас е, че ще могат на място с мобилно приложение да получават допълнителна информация, както за събитието – автентичния празник Сурова, който се провежда в средата на януари, така за конкретна маска, така за автори на маски. Там ще имаме заснето видео с носителите на традицията. Изобщо харесвам много и този наш проект. Постарали сме се да го мислим и да го разработваме в най-съвременните форми за привличане на туристи. Не просто музей, а мястото в което хората да могат и да се забавляват, и да получават информация, и да се докосват до нещо автентично и така да създадем онова, за което Министерството на туризма работи в момента – туризмът да създава преживявания. Мисля, че ще имаме добър успех там.”, каза Цветана Пиралкова, главен секретар на Областна администрация-Перник и ръководител на проекта. Тя добави, че другият проект по програмата – от сръбска страна също е интересен и ще цели да насърчава туризма. В него е предвидено изграждането на туристически обект в местността “Видрище”, Градска община Цървени Кръст, община Ниш.

Наскоро беше представен и резултатът от инициатива на областния управител на Перник Ирена Соколова за рехабилитация на пътя между общините Брезник и Сливница. Предстои ремонт на пътния участък, което ще допринесе за развитието на туризма между двете държави.

Виж също...

Loading...