Със Света литургия и водосвет ще бъде отбелязан църковния празник Рождество на Пресвета Богородица в храмовете на Брезник и Трън

Църковният празник Рождество на Пресвета Богородица или Малка Богородица, който се чества утре (8 септември) ще бъде отбелязан с отслужване на Света литургия и водосвет в храмовете на градовете Брезник и Трън, предаде репортер на Zapadno.com.

Светата литургия в брезнишкия храм “Свети Георги Победоносец” ще започне в 9:00 часа, а след нея ще бъде направен празничен водосвет за здраве, каза отец Михаил. “Утре празнуваме раждането на Пресвета Богородица. Богоотците Йоаким и Ана са получили от Архангел Гавраил благата вест след идването му в Йерусалимския храм и не приемат отхвърлянето на тяхната жертва от първосвещеника като нечисти. В древността това да нямаше дете е смятано за проклятие. Връщайки се силно наскърбени и двамата се отдават на молитвата си в дома и получават от Архангел Гавраил видение тоест явяване, че ще зачене Ана и ще роди дъщеричка. Двамата обещават тогава, че ако им се роди дъщеря те ще я посветят на Бога. Така се случва, че Йоаким и Ана наистина раждат дъщеричка, която наричат Мария, както е казал Архангел Гавраил.”, каза отец Михаил.

От 9:00 часа в трънския храм “Свети Николай” също ще бъде отслужена Света литургия и ще бъде направен водосвет, каза отeц Николай. Рождество Богородично е един от трите големи празника в източноправославния календар посветени на Богородица, празникът също е и сред 12-те най-големи религиозни празника в календара на църквата. Според българските традиции Рождество на Пресвета Богородица се отбелязва предимно от жени, за да им помага Богородица в беда или тежка работа. Малка Богородица е един най-предпочитаните празници, на който се провеждат ежегодни събори из цяла България и Република Македония.

Виж също...

Loading...