Два случая на заболяванията туберкулоза и ламблиоза бяха регистрирани в град Трън от здравните инспектори на РЗИ-Перник

През изминалата седмица здравните инспектори на Регионална здравна инспекция-Перник са регистрирали в град Трън случаи на заболяванията туберкулоза и ламблиоза, научи Zapadno.com.

Регистрираните случаи са два и са констатирани в периода от 28 август до 3 септември. Заболяването с туберкулоза е класифицирано като вероятно, а случаят с ламблиоза е класифициран като потвърден. Случаят със заболяването туберкулоза е третият, който РЗИ-Перник регистрира в град Трън това лято. Още един случай беше констатиран в средата на месец юли и друг – в края на месец юни.

Туберкулозата е хронично инфекциозно заболяване, което в 90 % от случаите засяга белодробната система, а в 10 % – и други органи и системи (централна нервна система, сърце, очи, кожа, органи на коремната кухина, кости и стави, уро-генитална система и други). В миналото заболяването е било проблем предимно за населението на бедните страни. Днес, туберкулозата е разпространена в почти всички развити държави в света.

Ламблиозата е протозойна инфекция, която засяга тънкото черво. Паразитът съществува под две форми вегетативна и цистна, която служи за предаване на заразата. Източник на инфекцията е човекът, отделящ цисти. Заразяването става чрез поглъщане на цисти със замърсени ръце, хранителни продукти, вода. Механични преносители са мухите и хлебарките. Всички хора са възприемчиви. Най-често заболяването протича безсимптомно и рядко с клинична
симптоматика като дуоденит или ентерит.

Виж също...

Loading...