Община Трън е спечелила само 466 лева от туристически данъци през 2016 година

Бюджетът на Община Трън за 2016 година беше приет на публичното обсъждане, което се проведе по-рано днес. Това съобщи за Zapadno.com председателят на Общински съвет-Трън Бойчо Харалампиев.

Бюджетът е приет без забележки, което е потвърдено и от доклад на Сметната палата. “Няма забележи по отношение на финансовата дисциплина в Общината и бюджетът за 2016-та е приет без забележки.”, каза Бойчо Харалампиев. Той добави, че предстои бюджетът да бъде приет и на сесия на Общинския съвет. Също така стана ясно, че за 2016 година Община Трън няма дългове.

Бюджетът на Община Трън за миналата година прави впечатление с малкото постъпили пари от туристически данъци – 466 лева от прогнозирани 1000 лева. Другото, което прави впечатление е, че основните приходи на общината идват от продажби на услуги, стоки и продукция – над 1 130 000 лева. Предвид това, че най-голямото общинско предприятие е “Трънска гора”, може да се предположи, че този милион е дошъл предимно от дейността на това предприятие, тоест от дърводобив. Данните са такива от години, тъй като дърводобивът е сред основните поминъци в пограничната община. Висока е и сумата за битовите отпадъци на фона на всички останали местни такси. А по отношение на разходите – най-големият разход на Общината през 2016 година са разходите за заплати и възнаграждения, която възлиза на малко над 1,5 милиона лева.
Следващ приоритет за Общината, за който са разходвани средства са така наречените “външни услуги”. За каквото и да са използвани тези услуги, те са отнели над 500 хиляди лева. За сравнение – за инфраструктура от общинския бюджет са били отделени малко над 250 хиляди лева.

Виж също...

Loading...