Стотици социалисти поднесоха венци и цветя на над 50 паметника в общините Брезник, Трън, Радомир и Перник по повод годишнината от 9-ти септември – СНИМКИ

Стотици социалисти от всички общини на област Перник отпразнуваха 73-та годишнина от въоръженото народно въстание на 9-и септември 1944 година, съобщиха от пресцентъра на “БСП за България”-Перник.

Венци и цветя бяха положени на над 50 паметника и паметни плочи на антифашисти в общините Перник, Радомир, Брезник и Трън. Народният представител от парламентарната група на „БСП за България“ инженер Любомир Бонев, председателят на областният съвет на БСП – Перник Валентин Петков, председателите на общинските съвети на БСП в Брезник и Трън Венета Петрова и Иван Искренов, зам. председателят на БАС Борис Цветков, общински съветници и социалисти положиха венци и цветя на паметника-костница „Слишовска могила“ , паметника на незнайния съветски войн в Стрезимировци, мемориала на Трънския партизански отряд в град Трън, паметниците на Неделко Савов, Любчо Баръмов, генерал Денчо Знеполски, паметника–костница в село Ярджиловци, паметника на загиналите партизани в село Красава и много други.

„Тук, само на няколко метра от границата със Сърбия е основан Трънският партизански отряд, прераснал по-късно в единствената партизанска дивизия в България, от тук са тръгнали много партизани. От тук към смъртта са тръгнали и Стефан и Вельо, които местните жители са увековечили във своите песни“, това каза на паметника в село Стрезимировци Валентин Петков. Той добави, че този ден е край и начало. Край на едно управление, което три пъти е участвало три пъти на страната на агресора във войните и начало на индустриализацията на страната, подема на образованието и здравеопазването.

Разгледайте още снимки от отбелязването на годишнината:

Снимки: Пресцентър “БСП за България”-Перник

Виж също...

Loading...