Вижте на кое място са СУ “Гео Милев” в Трън и СУ “Васил Левски” в Брезник в класация според резултатите от матурите

Нови паралелки предлагат пернишки училища за ученици след VII клас за предстоящата учебна година. За първи път в Езиковата гимназия “Симеон Радев” ще има прием в паралелка за екскурзоводи. В най-старото пернишко училище 6 СУ “Св. св. Кирил и Методий” ще учат за охранители, пише kmeta.bg.

По традиция топ училищата в Перник – ГПЧЕ “Симеон Радев”, ПМГ “Христо Смирненски” и СУРИЧЕ “Д-р Петър Берон”, са с най-добрия прием до момента и със запълнен капацитет. Почти са пълни и паралелките в Професионалната гимназия по техника и строителство “Арх. Йордан Миланов”. Прием след VII клас прави и 9-о училище, което бе преобразувано в обединено. Професиите в него са шивачество и шлосерство. Заради големия брой незаети места някои паралелки в училищата са пред закриване. Това обаче не важи за паралелките помощник-инструктор в спортно-туристическа дейност в Средното училище в Трън и сътрудник в малък и среден бизнес в училището в Земен. Тези две училища са със статут на защитени.

Сред предпочитаните училища след VIII клас е Професионалната гимназия по облекло и туризъм “Св. Иван Рилски” в миньорския град. Учебното заведение предлага следните професии – ресторантьор, готвач, работник в заведение за хранене и развлечения. В ТПГ “Мария Кюри” търсят ученици за паралелките “Техник-металург” и “Химик-технолог”. Езиковата гимназия “Симеон Радев” в Перник влезе в топ 100 на най-добрите гимназии в България според оценките на матурите. Тя се нарежда на 78-мо място с оценка от изпитите 4,927 при явили се 110 ученици.

Класацията на 1000 гимназии според резултатите от матурата бе направена от сайта danybon.com. Още гимназии в пернишка община са намерили място в класацията. На 127-мо място е СОУ “Св. св. Кирил и Методий” в Радомир. А на 176-о място е Пето СОУ в Перник. Елитната природо-математическа гимназия “Христо Смирненски” в Перник също е класирана, но едва на 202-ра позиция. По-назад – на 222-ро място, е Гимназията по икономика в Перник, а на 268-мо СОУ “Петър Берон”. На 305-о място е СОУ в град Трън, на 389-о е Професионалната гимназия по строителство “Арх. Йордан Миланов”. СОУ “Васил Левски” в Брезник пък е на 485-о място. Още училища от Пернишко в топ 1000 според класацията са Техническата професионална гимназия в Радомир – на 716-о място, Транспортната гимназия в Радомир (725); Професионална гимназия по енергетика и промишленост (759) и ПТГ ”Юрий Гагарин„ в Перник (802).

Виж също...

Loading...