Инициативен комитет „Заедно за доброто на трънско”: Длъжностни лица не спазват Изборния кодекс, Община Трън: Няма проблеми с подготвянето на изборния процес

В жалбата на Инициативен комитет „Заедно за доброто на Трънско”, представляван от Ташко Минков не са посочени имената на лицата, на които им е отказано приемане на заявление за гласуване и такива случаи не е имало по думите на кметските наместници. Това казаха от Община Трън на запитване от информационния сайт Zapadno.com. От пресцентъра на “БСП за България”-Перник пък ни изпратиха копие на жалбата, която е била изпратена в петък до Общинска избирателна комисия-Трън.

Според жалбата кметските наместници на селата Лева река, Горочевци, Ездимирци, Бохова и Радово не спазват разпоредбите на Изборния кодекс. “Избиратели подават искане за гласуване по настоящ адрес, но кметските наместници отказват да ги приемат или на приетите не издават входящ номер. На някои избиратели отказват да предоставят бланка за подпълване за искане за гласуване по настоящ адрес.”, гласи жалбата.

Зам. кметът на Община Трън адвокат Роза Златанова каза, че кметските наместници на населените места са уведомени и досега не е имало случаи на върнати хора. Тя добави, че има заповед на Общината, която гласи, че кметските наместници имат задължението да събират от жителите заявления за настоящ адрес. Всички кметски наместници са запознати със заповедта, на която са се и подписали.

От пресцентъра на “БСП за България”-Перник изпратиха до Zapadno.com копие на жалбата от Инициативен комитет „Заедно за доброто на трънско”, представляван от Ташко Минков. Публикуваме я без редакторска намеса:

ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА
ОБЩИНСКА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ
ГРАД ТРЪН

 

Ж А Л Б А

От Инициативен комитет „Заедно за доброто на трънско”, регистриран под № 2 / 5.09.2017 г. за участие в частичните избори за Кмет на Община Трън, насрочени за 08.10.2017 г., чрез представителят си-Ташко Йорданов Минков

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ,

В Община Трън са насрочени частични избори за Кмет на Община Трън с Указ на Президента на Република България на 08.10.2017 г. С Решение № 227-МИ /07.09.2017г. в ОИК-гр.Трън е регистриран Инициативен комитет „Заедно за доброто на трънско” за участие в изборите на независим кандидат за кмет на Община Трън.

Уведомяваме Ви, че кметските наместници, които отговарят за съответните населени места Лева Река, Горочевци,Ездимирци,Бохова и Радово не спазват разпоредбите на Изборния кодекс. Избиратели подават искане за гласуване по настоящ адрес, но кметските наместници отказват да ги приемат или на приетите не издават входящ номер. На някои избиратели отказват да предоставят бланка за подпълване за искане за гласуване по настоящ адрес.

С визираните по-горе действия длъжностните лица грубо нарушават законовите разпоредби и не спазват задълженията си съгласно чл. 36 от Изборния кодекс. По този начин те нарушават избирателните права на гражданите.

Моля, за проверка и взимане на решение за задължаване на кметските наместници да изпълняват служебните си задължения, съгласно Изборния кодекс, като не лишават избирателите от правото си да гласуват на предстоящите частични избори.

08.09.2017 г.                             Представляващ ИК:
Гр. Трън

Виж също...

Loading...