Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”-Перник ще се модернизира с безпилотни апарати за въздушно наблюдение – ВИДЕО

Чрез трансграничен проект между България и Сърбия, Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”-Перник ще се оборудва с специализирано оборудване. Това каза началникът на сектор ”Превантивна и контролна дейност” в Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”-Перник Марио Картулев на провелата се преди минути пресконференция, предаде репортер на Zapadno.com.

Проектът предвижда доставка на 100 броя съоръжения за изграждане на изкуствени диги, 2 броя шейни за спасяване по вода и лед и 4 броя безпилотни апарати за въздушно наблюдение. Освен това се предвижда изработване на съвместни оперативни процедура, подготовка и провеждането на съвместно учение и други. Съществена част от дейностите на пожарната на този етап е участието на Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”-Перник в проекта “Съвместни дейности при извънредни ситуации в трансграничния региона Сърбия и България” по ИНТЕРРЕГ – ИПП Програмата за ТГС “България – Сърбия” 2014-2020 година.

Конкретните проблеми, които трябват да бъдат разгледани по този проект са: редица наводнения в целевите общини и граничните райони през последните години, липса на нови методи и иновативно оборудване, което да се използва при аварийни ситуации, липса на специфични обучения за управления на наводненията сред членовете на звената за защита и спасяване и ниско ниво на осведоменост сред местното население относно риска от наводнения.

На пресконференцията Марио Картулев допълни, че Програмата за трансгранично сътрудничество обхваща областите Перник и Кюстендил – регионите, които граничат със Сърбия. “След доставката на оборудването то ще бъде ситуирано в пернишката служба като съответно с това оборудване ще реагираме и за Кюстендил, ако разбира се се наложи и в цялата страна.”, каза Марио Картулев. Пресконференцията беше дадена по повод “Седмицата на пожарната безопасност” и професионалния празник на огнеборците, който се отбелязва на 14 септември.

Вижте какво още казаха от Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”-Перник на пресконференцията във видеата на Zapadno.com:

Виж също...

Loading...