БСП-Трън изключва свой общински съветник заради различното му мнение?

Групата на БСП в Общински съвет-Трън иска изключването и оставката на общинския съветник Кирил Марков, научи Zapadno.com.

Партията, в която членуват повечето бивши миньори от мина „Злата“, иска да изключи единственият общински съветник, който имаше дързостта открито да защитава убежденията си, че развитието на община Трън е свързано с използването на полезните изкопаеми в района. Марков също е бил миньор и запази позицията си за минния инвестиционен проект непроменена за разлика от останалите му колеги от Общински съвет-Трън, които в рамките на няколко месеца или спряха да изразяват мнението си или ревностно се противопоставиха на златодобива.

Припомняме, че през август 2016 година Общинския съвет на Трън с мнозинство гласува декларация, която подкрепя проекта за добив на злато, но след решението на бившия кмет Станислав Николов да се проведе референдум, настроенията в града се промениха.

По-рано днес на редакционния телефон на Zapadno.com звънна общинският съветник Ташко Минков. Той пожела да бъде оповестено, че групата на общинските съветници от БСП е решила да изключи Кирил Марков от състава си. В Общинския съвет има трима представители на БСП: Минков, Марков и председателят на групата – Иван Искренов. Председателят и провинилият се депутат от местния парламент не са присъствали на заседанието, на което е взето решението за изключване, уточни Минков. След заседанието Искренов е бил запознат с решението, към което също се присъединил.

Основанието за изключване е, че Кирил Марков не гласува с групата съветници от БСП по време на заседанията на Общински съвет-Трън. “Той не гласува с групата съветници, гласува винаги, както гласуват съветниците от ГЕРБ. Активно подкрепяше златодобива в Трън, с което ни нанесе също голяма вреда, на групата и доста мотиви вече са се събрали. Но основният мотив е, че не гласува с групата съветници на БСП.”, каза Ташко Минков.

Освен изключването на Кирил Марков, двамата съветници на БСП призовават колегата си и за оставката му като общински съветник. Мотивите за исканата оставка са същите, които се отнасят и за изключването му. През последната седмица Ташко Минков стана известен с това, че представлява Инициативен комитет “Заедно за доброто на Трънско” сформиран за участие в предизборната надпревара за кметския пост на частичните избори за кмет на Община Трън. Инициативният комитет издига Божидар Страхилов като независим кандидат за кмет. Същата кандидатура издигна и БСП за предстоящите избори в Трън.

Общинският съветник Кирил Марков каза, че на заседанията на Общински съвет-Трън е гласувал по свое осмотрение. Самият той е в правото си да реши дали да подаде молба за изключване от групата на съветниците от БСП, както и за подаване на оставката си като общински съветник.

Виж също...

Loading...