Изследване по поръчка на Министерството на околната среда и водите: Над половината от българите одобряват споделеното пътуване

Почти три четвърти от българите са склонни да пътуват споделено, показва онлайн изследване, извършено по поръчка на Министерството на околната среда и водите, предаде БНТ.

Данните от него бяха представени дни преди началото на Европейската седмица на мобилността, която ще се проведе от 16 до 22 септември под мотото “Заедно стигаме по-далеч”.

Модерният начин едновременно да се движиш екологично и да спестиш пари е добре приет и в България. Почти половината от общо 800 анкетирани на възраст между 18 и 65 години никога не са опитвали споделено пътуване. Над 72 % от всички биха го направили. Според проучването споделено пътуване може да бъде и разходка. Обикновено обаче участниците разделят разходите за автомобил или друго превозно средство.

От екоминистерството заявиха, че все пак предпочитат хората да използват градски транспорт, велосипед или да вървят пеша. Един от приоритетите на предстоящото европредседателство ще бъде да убеди българите да се грижат повече за околната среда у нас, където въздухът е сред най-мръсните в Европа.

Виж също...

Loading...