Област Перник е постигнала успех в реализирането на държавния план прием за учебната 2017/2018 година

Ирена Соколова инициира съвместна среща с началника на Регионалното управление по образованието Ваня Коконова, директорите на професионални гимназии и средно общо образователни училища, в които има новосформирани паралелки с професионална подготовка. Приветствайки присъстващите, губернаторът подчерта, че целенасочената работа за развитието на професионалното образование и обучение вече дава своите резултати, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР-Перник.

За първи път тази година е реализиран държавен прием на паралелки с професионална подготовка в профилираните гимназии и средни училища. Такива има в пет пернишки училища – ПМГ „Христо Смирненски”, ГПЧЕ „Симеон Радев”, СОУРИЧЕ „Петър Берон” Професионална гимназия по икономика VI СОУ „Св.Св.Кирил и Методии”, както и в средните училища в градовете Радомир, Брезник и Земен. „Работата в тази насока е приоритет в националната ни политика и сме задължени да представим добрите резултати и на родителите и на обществеността. Така изграждаме капацитет и нагласа за предпочитания именно към професионалното образование, което изгражда реалните умения у учениците”, каза Соколова.
И добави, че след години наред провеждани Съвети по заетост и формати за утвърждаване на план-прием, днес има постигнати добри резултати. „Преди да бъде избрана определена специалност, има формирана нагласата за нея, а тя много често тръгва от родителското желание. Така че ние разбираме нуждата дс мотивираме заедно и родителите и децата да изберат своето бъдеще в професионално отношение. Изкушаваме ги да разберат, че не е толкова важно какво ще пише на дипломата ти, а какво ще умееш да правиш сам след това!”, заяви още областният управител.

Началникът на Регионалното управление на образованието в Перник Ваня Коконова, отчете, че тази година Пернишка област е постигнала изключителен успех в реализирането на държавния план прием за учебната 2017/ 2018 година, който е изпълнен почти на 100 %. При утвърдени 36 паралелки за прием след седми клас са реализирани 35. След осми клас пък паралелките са 15- толкова, колкото са били утвърдени и в план- приема. Такъв успешен прием в област Перник не е имало през последните 15 години, обобщи Коконова. Доминиращо място имат професионалните паралелки, които за областта са 23 с прием след седми клас и 10 – с прием след осми клас, посочи още тя. Девет пък са паралелките с дуално обучение.

Виж също...

Loading...