Свещениците на църковните храмове в Брезник и Трън ще отслужат литургии и ще направят водосвети за християнския празник Кръстовден

Литургии и водосвети за утрешния празник Кръстовден ще бъдат направени в брезнишкия храм “Свети Георги Победоносец” и в трънския храм “Свети Николай”, предаде репортер на Zapadno.com.

Светата литургия в храм “Свети Георги Победоносец” ще започне в 8 часа, а след нея ще бъде направен водосвет, каза отец Михаил. Той добави, че неделната беседа на 17 септември ще бъде отново на тема за Светата литургия. Беседата започва веднага след сутрешната литургия.

Литургията в храм “Свети Николай” ще започне в 9 часа и ще бъде съпътствана с водосвет, каза отец Николай. На следващия ден – 15 септември отецът ще направи водосвет в двора на трънската гимназия “Гео Милев” за здраве и благоденствие на всички ученици и учители през новата учебна година.

Въздвижение на Светия Кръст Господен или по-популярното Кръстовден е един от Дванадесетте велики християнски празника. Според църковното предание Света Елена – майката на император Константин Велики – е ревностна християнка. През 326 година тя се отправя към светите места в Палестина, за да потърси гроба Господен, който два века по-рано е затрупан от гонителите на християните. Усилията и се увенчават с успех. Намерени са пещерата на гроба, както и трите кръста, зарити в земята. Кой от трите е Христовият кръст се разбира, когато чрез докосване с един от тях е възкресен наскоро починал човек.

Частица от този животворящ кръст Елена изпраща на сина си в Константинопол, а самият кръст е положен в йерусалимския храм „Възкресение Христово“. На Велики петък се изнасяла на Голгота за поклонение. След време над пещерата на гроба Господен построяват храм, който съществува и до днес. Той е осветен тържествено на 14 септември 335 година. На този ден се събират хиляди поклонници. За да могат всички да видят Светия кръст, епископът го повдига или го „въздвижва“ над главите на присъстващите. От това „въздвижение“ получава своето име и празникът.

Снимка: Ваня Иванова

Виж също...

Loading...