Нова държавна метеорологична станция, която е разположена в махала “Илиин хан” измерва температурата, валежите и силата на вятъра в Трънско

От началото на месеца община Трън се сдоби с нова метеорологична станция, която ще отчита климатичните условия в района. Станцията е единствената държавна от този тип и е разположена в махала “Илиин хан” в град Трън, предаде репортер на Zapadno.com.

Съоръжението функционира от 1 септември тази година и е монтирано от представители на Национален институт по метеорология и хидрология – филиал Кюстендил. Климатичната станция е една от 14-те, които са разположени в Югозападна България. Станцията е и една от трите на територията на област Перник. Другите две климатични станции са разположени в град Перник и земенското село Дивля. На територията на община Трън функционира и хидрометрична станция, която следи за нивото на река Ерма в района на Ждрелото. Тя е една от 49-те хидрометрични станции в Югозападна България.

В близост до сегашното съоръжение се е намирало и старото такова, което също е било единственото държавно и се е стопанисвало в продължение на 35 години от трънчанина бай Данчо, който починал миналата година. Преди години пък на сградата на читалището в Трън е била поставена друга подобна станция.

“През последните години в Трън нямаше информация за най-ниски температури. Предполагам, че при една по-студена зима точно това ще изненада хората. Вече имахме една-две слаби слани, които са отчетени. Всъщност метеорологичната станция е едно наблюдение, което се води като статистика и информация какво се случва точно на тази кота и точно на това място. Старата станция беше на около 300-400 метра по-надолу към града. Някога там е измерена най-ниската температура, която е отчетена и я има в учебниците по география за децата или по-точно – 40 градуса и половина. Интересно е, че станцията е съвсем стандартна, по изисквания. Измерва се с мокър термометър минимална и максимална температура, с ветропоказател се следи посоката и силата на вятъра и се следят валежите. Засега това са основните показатели, които следи тази станция. Може би в бъдеще ще има още по-интересни неща, които ще следим като например влажност на почва в дълбочина и така нататък.”, каза Кирил Михайлов – трънчанинът, който отговаря за станцията. Той сподели впечатления от предишния и дългогодишен оператор на метеорологична станция в Трънско – бай Данчо. По негови думи той е бил стабилен, точен и коректен човек, както и добра личност.

Кирил Михайлов пожела в бъдеще да няма засичани необичайни природни явления, които да влияят на насажденията и хората.

Виж също...

Loading...