Вижте как са изглеждали ученици от Брезник с класната им на първия учебен ден и облеклото на брезнишки учителки преди 100 години

Още от началото на 20-ти век първият учебен ден в град Брезник се отбелязва, както традиционно така и специално. За първия учебен ден през 1905 година в тогавашното земеделско училище учителките са били пременени в народни носии, което е било модерно в онези години. Това каза пред Zapadno.com директорът на Общински исторически музей-Брезник Аниела Асенова.

Професионална гимназия по селско стопанство “Н. Й. Вапцаров” или земеделско училище отваря врати през 1892 година. В средата на 20-ти век тогавашното класно училище става тясно за учениците и това налага строеж на нова сграда. Така е изградена брезнишка гимназия “Васил Левски”, която е открита през 1944-1945 година. В началото статутът на училището “Васил Левски” е бил прогимназия, разказа Аниела Асенова.

В архивите на музеят се пазят снимки от учителките Суботинова и Власкова, директор Никола Хранов с учителския колектив и ученици с класният им ръководител на 15 септември 1920 година.

Първа снимка: Ученици с класният им ръководител на 15 септември 1920 година

Втора снимка: Учителките Суботинова и Власкова в народни носии

Снимки: Общински исторически музей-Брезник

Виж също...

Loading...