В резултат на извънредните проверки е открит фипронил в яйца от български производители и са спрени общо 152 368 яйца

До момента Българската агенция по безопасност на храните  извърши общо 569 проверки, от които 435 броя на складове и предприятия, преработващи или влагащи в производството яйца и 134 във ферми, в които се отглеждат кокошки носачки, съобщиха от пресцентъра на Българска агенция по безопасност на храните.

До момента Българската агенция по безопасност на храните  извърши общо 569 проверки, от които 435 брояна складове и предприятия, преработващи или влагащи в производството яйца и 134 във ферми, в които се отглеждат кокошки носачки.  При извършените проверки на складовете и предприятията бяха проследявани доставките на яйца и яйчни продукти с произход страните  членки на Европейския съюз, предлагани на пазара или за влагане в производството на храни.  На бизнес операторите бяха връчени предписания да изискват доказателства с лабораторни изпитвания за фипронил на всяка доставка. При проверките във фермите се акцентира върху използваните препарати за дезинфекция и дезинсекция, по отношение употребата на продукти, съдържащи фипронил.

Българска агенция по безопасност на храните връчи предписания да изследват произведените яйца за замърсяване с фипронил.  В резултат на предприетите мерки за засилен мониторинг на яйца и яйчни продукти е констатирано съдържание на фипронил над нормата в яйца от фирмите „Консорциум Агробизнес“ АД и „Агроинвестпродукт“ ООД.  Върху черупките на яйцата има следните номера: 3BG04001, 1BG04001 и 3BG04003. Въпреки че съдържанието на фипронил е 0,027 милиграма на килограм, което е значително под опасната доза за човек от 0,72 милиграма на килограм от Българска агенция по безопасност на храните съветват потребителите, които са закупили яйца с горепосочените маркировки да не ги консумират, а да ги върнат обратно в обектите, от които са ги закупили.

До момента с акт за забрана са спрени общо 152 368 яйца в пакетиращия център, 109 024 в склад за търговия на едро и 99 781 в търговската мрежа.  Наложена е възбрана яйца и живи птици да не напускат обектите.

Виж също...

Loading...