Новата учебна година в брезнишката гимназия “Васил Левски” започва с часове по религия, които ще бъдат водени от отец Михаил

С нов факултативен учебен час започва учебната година в средно училище “Васил Левски” в град Брезник. Предметът е “Религия”, свободно избираем е и е първият такъв, който ще се провежда в брезнишката гимназия. Часовете ще бъдат водени от отец Михаил Станкович, който служи и е председател на храмовете в община Брезник, предаде репортер на Zapadno.com.

Директорът на училището Емилия Вълова каза, че в началото часовете ще започнат с 23 деца, които са записани. Изучаването на религиозния предмет ще става по одобрени от Министерство на образованието и науката програма и учебни помагала. Ръководството на гимназията няма намерение да извършва своеволия относно програмата за преподаване на религиозния предмет. “Понеже смятам, че религиозната култура е много важна за българина. Вече вероизповеданието е много лично, но децата трябва да имат религиозна култура. Ние сме православни християни и затова го въвеждаме като предмет. Политиката е такава детето да бъде в центъра на образованието, да се прави всичко за децата и да се подкрепят в личностното им развитие. Доволна съм от това, че родителите се отзоваха на тази наша идея, която е нова и се въвежда за първи път в нашето училище.”, сподели директорът Емилия Вълова.

Отец Михаил, който ще води часовете е ентусиазиран към новото предизвикателство, тъй като той досега не е влизал в ролята на учител по религия. В момента свещеникът учи в богословски факултет и скоро му предстои завършване на обучението, в което се изучава и педагогика. “Графикът е утвърден от Министерство на образованието и според него и утвърдените програми ще работим. Обикновено се дава индивидуалност, в която учителите работят, така че и аз ще се съобразя с това нещо. Ще имам и възможност да преподавам и с въображението си, ще се опитам на по-достъпен език да уча децата. Тази нова инициатива е доста добра и е приятно за един свещеник да разбере, че от най-малките има интерес към религията. Това много ме радва и ми дава надежда, че нещата ще се подобрят и ще станем много по-добри и приятни – както за децата, така и за нас, духовниците. Въобще ще стане много благоприятно време, в което да живеем и да се уважаваме, защото виждате, че в училищата и в младите има доста неща, които са опасни, с които самите деца не знаят как да се справят. Аз като свещеник ще се опитам с каквото мога да им помогна, на първо място да им бъда приятел – този, с който могат да споделят и накрая учител.”, сподели отец Михаил пред Zapadno.com.

Ако сте пропуснали да видите как започна учебната година в средно училище “Васил Левски”, наваксайте си като прочетете и видите: 346 ученици прекрачиха прага на гимназията в град Брезник на откриването на новата учебна година – ВИДЕО + СНИМКИ

Виж също...

Loading...