Доброволци от Община Брезник и Общински съвет запретнаха ръкави и почистиха битови отпадъци, плевели и растителност в лесопарк “Бърдото” – СНИМКИ

Десетки служители на Община Брезник и представители на Общински съвет-Брезник се включиха в кампанията на bTV Media Group „Да изчистим България заедно“ като почистиха пътеки, места за отдих и районът около пътя в лесопарк “Бърдото”, предаде репортер на Zapadno.com.

Кампанията по почистване започна с раздаване на ръкавици и чували пред сградата на Община Брезник. От общинската администрация поясниха, че за инициативата са подсигурили ръкавици и чували за доброволците. На помощ на доброволците на “Бърдото” пристигна самосвалът на Общината, който беше натоварен с косачки за трева, тримери за храсти и клони, мотики, лопати и метли. Щом помощната артилерия пристигна участниците в кампанията побързаха да се снабдят с тях. Мотото на кампанията тази година е: „Играем чисто. България е един отбор.” Самата инициатива ще има състезателен елемент през 2017, а този път Денят на голямото почистване, 16 септември, бележи не финала, а началото на „Да изчистим България заедно“. Всички 28 областни администрации и 265 общини се включват в кампанията традиционно всяка година. Над 1 350 500 доброволци от цялата страна, въоръжени с ръкавици и чували, са чистили България от началото на кампанията досега. Всяка година участниците в „Да изчистим България заедно“ са сред най-активните доброволци на Балканския полуостров и сред първите в света.

Сред хората, които се включиха в почистването беше и председателят на Общински съвет-Брезник Виолета Младенова. Тя сподели, че ще участва в кампанията за втора година и беше довела със себе си своят племенник, който пък за първи път е участник в инициативата. Момчето само е било изявило желание да помага в почистването. “Прекрасно се чувствам, когато почиствам. Хубаво ми е и искам градът да е чист, пък и така като сме ангажирани се създава някаква екипност.”, каза Виолета Младенова. Председателят на Общинския съвет е на мнение, че служители от институциите в Брезник задължително трябва да участват в подобни инициативи като пример за гражданите и жителите на общината.

На помощ на общинските служители беше дошъл Славчо Михайлов, който сега е пенсионер, но допреди година е работил в Община Брезник. Брезничанинът призна, че вече има навик да се включва в кампанията по масовото почистване и затова продължава активно да участва. “От година съм пенсионер, но преди това бяха общински служител. Свикнал съм и ми харесват такива мероприятия и затова се включих. Сутрин като ходя на “Бърдото” има много хвърлени боклуци по асфалтовия път – найлонови торбички, бутилки, опаковка разни, кутии от цигари и други.”, каза Славчо Михайлов. Той си обяснява многото изхвърлени отпадъци на ниската култура на хората. “Пожеланието ми към брезничани е да се включват активно и да не правят такива боклуци. Това си характерно не само за нас, но за всички българи.”, завърши възрастният брезничанин.

В началото на деня събралите се служители се разделиха на няколко групи, които се разпръснаха на различни места в лесопарк “Бърдото”. Отпадъците, които гражданите изхвърлят на местата, където това не трябва да се прави не са много. Това сподели зам. кметът на Община Брезник Иван Бъчваров по негови наблюдения. Пожеланието му към жителите на община Брезник е всеки да се включва в подобни инициативи, защото природата трябва да се опазва.

Зам. кметът на Община Брезник Мария Добревска участва в кампанията „Да изчистим България заедно“ от самото и начало. Първите години на кампанията когато тя е била класен ръководител е организирала учениците и техните родители. “Смятам, че трябва да сме съпричастни към инициативата. Може да се каже, че вследствие на кампанията битовите отпадъци намаляват. Ние сега ще се постараем в лесопарк “Бърдото” да почистим стълбите, пътят от тревата, която е завзела тротоарите и стълбите.”, сподели Мария Добревска.

Лятното кино на Брезник, което е разположено в лесопарка беше почистено от старши експертът в отдел „Образование и култура“ към Община Брезник Наталия Първанова. Тя беше напълнила половин чувал с боклуци от района на киното. Сред отпадъците, които е събрала е била и рекламна тениска на компания за минерална вода. Дрехата вероятно е била забравена от някой зрител на киното, но вследствие на дъждове и прах е била заприличала на парцал. Посланието на Наталия Първанова към жителите в община Брезник е да взаимно да пазят природата чиста. “Трябва да си пазим природата чиста, защото другото е самоубийство за нас хората не пазим ли природата.”, каза тя.

Разгледайте снимки от почистването на лесопарк “Бърдото”:

Виж също...

Loading...