Два 800-годишна дъба в трънските села Еловица и Пенкьовци са сред номинираните финалисти в конкурса „Дърво с корен“

Две вековни дървета в община Трън са сред финалистите в конкурса “Дърво с корен” 2017. Номинирани са 800-годишният дъб в село Еловица и още 800-годишен дъб, който се намира в село Пенкьовци, научи Zapadno.com.

Общият брой на дърветата-финалисти е 13 и са разделени в две категории – „Дърво с корен 2017“ (за любимо дърво) и „Вековните дървета говорят“ (за най-интересно и заслужаващо признание вековно дърво). Гласуването през 2017 година се провежда от 18 септември до 31 октомври 2017 година. През последната седмица от гласуването резултатите ще бъдат скрити. Дърветата са излъчени от журито на конкурса, а към всяко е описана подробната му история. От една електронна поща можете да се гласува само един път. Гласът на всеки ще бъде отчетен едва след като го потвърди чрез изпратена на електронния адрес връзка, уточняват от Фондация ЕкоОбщност.

Номиниращият на вековния дъб в село Пенкьовци е Пенко Янков от септемврийското село Варвара. “Според легендата селото е основано в края на XII в., около 1270 г., когато в него се заселва един търновски болярин на име Пенко. Тук той избира подходящо място, намира добър народ, организира го и така образува най-образцовото село, наречено на негово име Пенково – жителите му са наричани Пенковци и оттам – на Пенкьовци. Сведения за село Пенкьовци от късното средновековие черпим от списъците на джелепкешаните от 1576 г., под името Пенкьофче, към каза Радомир.”, пише в описанието на дъба. Още за дървото може да прочетете като натиснете тук.

Номиниращият на вековния дъб в село Еловица е Людмила Гюрова от град Трън. “Етимологията на името на село Еловица е следната: идва от названието на дървото елша. Елшите са много често срещан дървесен вид и опасват коритото на Eловишката река през голяма част от дължината й. Селото си има и пещера, с дължина 224 м.”, пише в описанието на вековния гигант. Още за дървото може да прочетете като натиснете тук.

Линк към дърветата-финалисти може да откриете като натиснете тук.

Виж също...

Loading...