Природозащитници предлагат награда за НПО-то на Румяна Боянова за кампанията им в Трън

Сдружение „България за Трънско“ е номинирано за Годишните награди на екологичната организация „Българска фондация Биоразнообразие“ (БФБ).

За сдружението пише, че са „едни от най-активните в битката за спасяване на природата на град Трън“ – посочено е в номинацията за Активист на годината. Кампанията в Трън е представена с интервю на Румяна Боянова, която до неотдавна беше част от сдружение „Трън“, но впоследствие се оттегли от тази организация и вече работи за сдружение „България за Трънско“.

Наред със сдружението на Румяна Боянова, като Активисти на годината са номинирани Тома Белев (председател на “Зелени Балкани”), Патрик Смитьойс (инвестиционен посредник на чужди фирми, желаещи да инвестират в България), двама активисти на риболовен клуб „Балканка“, които също подкрепиха каузата на Румяна Боянова преди референдума в Трън и други.

Сдружение „Балканка“ и „България за Трънско“ са номинирани и в категорията „Най-успешни кампании“. Там те се конкурират с кампании като „Да спасим Кресненското дефиле“ и „Спаси Пирин“, кампании за защита на врабчетата и белошипата ветрушка.

В категорията „Политик с най-голямо внимание към българската природа“ не са номинирани представители на Трън, но претендент за наградата е кметът на Община Горна Малина Ангел Жиланов. Кметът на партия „Зелените“ в края на миналата година гостува на природозащитен митинг в Трън и се ангажира да помага на града за провеждането на референдума.

Сред медиите, които се борят за награда в категорията „Най-добър журналистически материал, свързан със запазване на българската дива природа“ е телевизията Би Ай Ти като в нейната номинация е изтъкнато, че в нейния ефир са излъчени материали за казуса в Трън.

Миналата година наградата за цялостен принос отиде при Любомир Попйорданов, който също познаваме от изявите му през изтеклата година в подкрепа на дейностите, организирани от Румяна Боянова. Награда за журналистика са получили и „Господари на ефира“.

Присъждането на Годишните награди се организира по проект, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество и под патронажа на швейцарският посланик – Н.Пр. Денис Кнобел.

Дали Румяна Боянова ще получи наградата на еколозите ще разберем на 19 септември, когато на специално събитие ще бъдат обявени победителите.

Виж също...

Loading...