Здравните инспектори отчитат увеличение на регистрираните в област Перник случаи на заболяването ентероколит

През летния сезон на 2017 година в област Перник почти двойно са се увеличили регистрираните случаи на заболяването ентероколит в сравнение със същия период през 2016 година. Анализът е направен в периода от 1 юли до 10 септември през тази година и е сравнен с резултатите от същия период през 2016 година. Това каза пред Zapadno.com директорът на дирекция “Надзор на заразните болести” в Регионална здравна инспекция-Перник доктор Гергана Георгиева.

Равносметката показва, че в периода от 1 юли до 10 септември 2017 година регистрираните случаи на ентероколит в Пернишко са 63. От тях като потвърдени са 9 случая със салмонелоза 6 случая с шегелоза и един случай с колиентерит. През същия период – от 1 юли до 10 септември 2016 година регистрираните случаи на заболяването в област Перник са били 48. От тях като потвърдени 8 случая са със салмонелоза, 3 случая на колиентерит и един на шегелоза. “Прави впечатление разликата в шегелозите, която се дължи на едно семейно огнище в град Радомир, където заболяха седем човека – четири деца и трима възрастни, като всъщност единият от възрастните нямаше проявена клиника и неговата регистрация не беше направена и се яви само като заразоносител.”, каза доктор Гергана Георгиева. По отношение на зачестилият брой на заболели с ентероколит за района на град Трън тя каза, че случаите са спорадични. “Всички останали случаи, които сме установили до момента в град Трън, в град Брезник и в Перник са спорадични, което означава че нямат епидемична връзка по между си. Единствена епидемична връзка беше установена при този случай в Радомир. Останалите случаи са на различни места, на различни улици, в различни семейства. Това е и период, в който децата не ходят на детски градини.”, каза още доктор Георгиева. Тя добави, че моментът, в който децата отново влизат в детските градини след повече от месец отсъствие от заведението трябва да им се направят изследвания за бактериално-чревни инфекции.

Повишената заболяемост от ентероколит е вследствие на високите температури през летния сезон. “Лятото е сезонът на повишената заболяемост от бактериални, подчертавам по-често бактериални по-рядко вирусни чревни инфекции – основно салмонелоза, шигела, колиентерит, кампилобактер също бих споменала, въпреки че по-рядко се диагностицира. Това, което се изисква, както в хранителни обекти като периодичен преглед, така и при постъпване в детско заведение било то ясла или детска градина, е изследване на салмонелоза, шигела и коли. Високата температура, която създава добър комфорт за бактериите – най-комфортната температура за размножаване на бактериите е 35-37 градуса. Бяхме свидетели на подобни температури през летните месеци и всъщност това е причината – при едно недобро съхраняване на хранителния продукт, особено такива които са от животински произход на стайна температура при вариант на контаминиране да се намножи бактерия и да отдели ендотоксин и да стане повод за едно наистина сериозно заболяване особено в детската възраст. Основният фактор при тези случаи, които в Пернишка област са спорадични си остават мръсните ръце.”, каза доктор Георгиева. Тя допълни, че освен ръцете трябва да се измиват и нискостеблените зеленчуци и плодове като марули, домати, ягоди и други, които имат досег със земята. Експертът съветва всеки зеленчук или плод да се измива под течаща вода преди да се консумира.

През изминалата седмица в град Трън е регистриран още един случай на заболяването ентероколит. По категория случаят е класифициран като вероятен.

Виж също...

Loading...