Трънчанинът Радослав Парушев награди трънчани за кампанията им за референдума в Трън

На церемонията по раздаване на Годишните награди за биоразнообразие, която се проведе вчера вечерта, екоактивистите Румяна Боянова и Асен Велев получиха голямата награда за проведената кампания в Трън. Заедно с тях на импровизираната сцена в местността “Маймунарника” в столичен парк бяха още бившият концесионер на трънската минерална вода Диана Кишкилова и други членове и симпатизанти на сдружение „България за Трънско“, предаде репортер на Zapadno.com.

На активистите беше присъдена наградата на журито, чийто председател беше алпинистът Боян Петров, помогнал на трънската кампания при изкачването на връх Стража през месец март тази година. Заедно с него постиженията в областта на биоразнообразието оценяваха актрисата Елена Телбис, писателят Радослав Парушев, журналистката Ива Дойчинова и културоложката Красимира Величкова.

Красимира Величкова е позната на широката публика от активното й участие в Обществения съвет на Фонда за лечение на деца, заедно с Десислава Хурмузова, която има трънски корени и заедно със съпруга си са част от управлението на политическа партия „Да, България“.

Наградата беше връчена на Румяна Боянова от писателя Радослав Парушев, който в приветствените си слова обясни, че има трънски корени от село Стайчовци и е симпатизирал на кампанията за референдума, която се води в граничния град.

Освен наградите, присъдени от журито, имаше награди и за събралите най-много гласове при онлайн гласуване във Фейсбук, но номинациите, свързани с Трън не бяха отличени от публиката. Вместо това под линка за гласуване в трънските Фейсбук групи се размениха остри думи между представители на различните сдружения в Трън. Оказа се, че Румяна Боянова не е знаела за номинацията си, но по-късно от думите й стана ясно, че поддържа тясна връзка с организаторите на събитието. Нейните съграждани пък не подозираха, че тя и известният с радомирския референдум екоактивист Асен Велев ще отнесат наградата за трънския референдум.

„Считам, че така формулирана номинацията е юридически некоректна тъй като Сдружение “България за Трънско” е създадено след проведения референдум. 93 % от трънчани дадоха гласа си за това да няма мина. Те не членуват в сдружението което е номинирано. Смятам, че номинацията трябва да е за трънчани, а не за което и да е сдружение, защото без трънчани нито едно сдружение не би имало успех.“ – написа председателят на Общинската избирателна комисия Тодор Исаев във Фейсбук.

В отговор Ваня Филипова – сътрудник в един от обществените проекти на активния по темата холандец Патрик Смитьойс написа: „Срамота е да се дрънкаме, а не да се радваме заедно на този успех!“

От своя страна Наталия Кадънкова, която беше председател на Инициативния комитет, който агитираше срещу мината заяви: „Не приемам такива „номинации”! Моля, колегите си от Сдружение „България за Трънско”, да направят същото!“

Все пак представителите на трънчани в “Маймунарника” приеха с вълнение наградата, а по-късно и Патрик получи своето признание като той самият прие, че наградата е за филма му за Трън.

Прочетете още по темата: Природозащитници предлагат награда за НПО-то на Румяна Боянова за кампанията им в Трън

Снимка от видео на потребител LyubomirK

Виж също...

Loading...