13 хиляди лева е отпуснатата сума за възстановяване на арката на Пети конен полк в град Брезник, която правителството одобри

Отпуснатата сума за възстановяване на арката на Пети конен полк в град Брезник е 13 000 лева. Средствата се предоставят за настоящата бюджетна година, което предполага възстановяването на обекта да приключи в месеците, позволяващи строителни работи. Това съобщиха за Zapadno.com от правителствената информационна служба.

В началото на тази седмица излезе решението за финансирането на възстановяването на войнишките паметници в страната, сред които е и арката на Пети конен полк. Община Брезник очаква да получи парите, след което веднага ще започне дейностите по възстановяване на арката. “В момента, в който ги имаме веднага започват дейностите. Има проект и предложение от кмета на Община Брезник Васил Узунов за възстановяване на арката. Всичкото това ние сме го подавали към Областната комисия “Войнишки паметници” в Перник.”, каза Наталия Първанова – старши експертът на отдел „Образование и култура“ към Община Брезник. Тя добави, че инициативата е тръгнала от кмета Васил Узунов.

Наталия Първанова е и към Областната комисия “Войнишки паметници”. На всяко заседание тя е поставяла въпроса с възстановяването арката на Пети конен полк. “Всеки път, когато имахме заседание аз поставях въпроса какво се случва. Очевидно последният път е протоколирано и с помощта на областния управител Ирена Соколова се осъществи финансирането, а оттам и идеята. Предполагам, че тя е казала, че пряко се е ангажирала с този проект, защото ние кандидатствахме три пъти с този проект към Министерство на отбраната.”, добави още Наталия Първанова.

В началото на месеца стана ясно, че правителството одобрило допълнителни трансфери в размер на 120 000 лева по бюджетите на 13 общини за ремонт, възстановяване, изграждане и довършване на военни паметници. Исканията за финансиране са подадени от общините или от областните дирекции “Войнишки паметници”. Подборът е направен от дирекцията в Министерството на отбраната, която се занимава с тази тема, с оглед възможността изпълнението на проектите да бъде завършено в максимално кратки срокове.

Виж също...

Loading...