Стряскащи гледки от десетки незаконни сметища в Трънско въпреки показните акции с грижа за природата – СНИМКИ

Десетки дерета в община Трън са замърсени с битови и строителни отпадъци. Въпреки усилията на редица организации, политици и граждани, както и кампанията на bTV Media Group “Да изчистим България заедно”, нерегламентираните сметища в Трънско не могат да бъдат почистени за един ден или дори седмица. Боклуци са осеяли красивите природни забележителности и гори край селата в пограничната община, установи проверка на Zapadno.com по читателски сигнал.

Не е тайна за местните жители, че край всяко трънско село, без изключение са изникнали нерегламентирани сметища. На места районите с различни отпадъци са няколко, а за тях може да покаже почти всеки жител на село. Проблемът не е само на едно общинско управление и не е от последните няколко години, а от десетилетия.

На различни точки в Трънско са поставени около 400 съдове за събиране на смет, но явно те са недостатъчни, за да поберат целия боклук, който се генерира. Бившето сметище над град Трън, по пътя за село Банкя също продължава да се използва от недобросъвестни граждани.

В края на миналата седмица на територията на цялата страна се проведе кампанията „Да изчистим България заедно“. Две точки бяха обявени за почистване и в община Трън – парка на Ждрелото на река Ерма и пътя между трънските села Велиново и Глоговица. Въпреки усилията на доброволците и предизборните акции на политиците, показно включили се в инициативата, в района на Трънско продължават да стряскат с вида си десетки незаконни сметища. Най-често тоновете боклуци се изхвърлят в дерета, в близост до пътищата. Именно това налага още по-трудната достъпност до отпадъците, ако въобще някой дръзне да ги почисти. Специализирани машини не биха могли да влязат в стръмните дерета, които единствено на ръка биха могли да бъдат почистени. Обективът на Zapadno.com се натъкна на няколко нерегламентирани сметища – по пътя за трънското село Врабча и между селата Велиново и Филиповци. Различни отпадъци, сред които автомобилни гуми, дюшеци, пластмасови опаковки, кинескопи от телевизори, в които има живак, керемиди, парчета асфалт и други строителни отпадъци са грозната гледка край трънските села.

За съжаление все още никой не се е нагърбил с този екологичен проблем, който от десетилетия съсипва девствената трънска природа.

Разгледайте снимките на нерегламентираните сметища, които Zapadno.com засне в Трънско:

Виж също...

Loading...