Националният военноисторически музей ще покаже най-високото отличие на Царство България по повод Деня на независимостта

109 години независима България. Днес на специален показ в Националния военноисторически музей ще бъдат показано само за един ден най-високото отличие на Царство България. Огърлието– орден “Св. св. равноапостоли Кирил и Методий”, който са получили 50 значими личности, направили независимостта възможна, предаде БНТ.

Орденът символизира суверенитета на независима България и авторитета на монарха, който е негов Велик магистър и единствен носител на голямото огърлие – Цар Фердинанд. Най-високата степен на ордена е “велик кръст”, другите две са малко и голямо колие. Сред отличените с него българи са неговият основател – Цар Фердинанд, престолоноследниците му Борис Трети и Симеон Втори.

Орденът е изработен във Виена от Хайн фон Розенфел. Според специалистите е един от-най-добрите, сред всички европейски отличия от този ранг. Ордените на онези, които са направили независимостта ни възможна, преди 109 години, ще можем да видим в днешния ден до 18:00 часа само в Националния военноисторически музей. Орденът се показва, рядко тъй като се пази под строга охрана в трезора на Българската народна банка.

Виж също...

Loading...