Храмов празник посветен на новия манастирски храм “Свети Силуан Атонски” ще се проведе в манастира край село Гигинци

Празник, посветен на патрона на новия манастирски храм “Свети Силуан Атонски” в Църногорския манастир „Свети Безсребреници Козма и Дамян“ ще се проведе през почивните дни, съобщават от Светата обител. 

На 23 септември (събота) от 20 часа ще се състои Всенощно бдение. На следващия ден – неделя от 9:00 часа в манастира ще се проведе празнична света Литургия. Новият параклис е осветен на 8 май 2011 година.

Свети Силуан Атонски се е подвизавал в Свeта Гора, в руския манастир „Свети Пантелеймон“. За него се казва, че е духовен старец от най-ново време и велик подвижник на благочестието. Преставил се в Господа през 1938 година, а на 26 ноември 1987 година с решение на Светия Синод на Вселенската Патриаршия е причислен към лика на преподобните и свети мъже на Църквата.

Свети Силуан е смятан за закрилник на монашестващите и често го наричат Добролюбиви. Обичайно за иконата на св. Силуан е да се изобразява свитък с неговата молитва: „Моля Ти се, милостиви Господи, да Те познаят чрез Светия Дух всички народи на земята!”

Виж също...

Loading...