Новият управител на НОИ: През 2018 година в разчетите на държавното обществено осигуряване е предвидено повишение на пенсиите с 3,8 %

Готвената реформа в ТЕЛК системата не цели да намали средствата за инвалидни пенсии, а да ограничи измамите. Това заяви в интервю за БНР новият управител на Националния осигурителен институт Ивайло Иванов, пише Novini.bg.

“За инвалидни пенсии се изразходва една сериозна сума – милиард и 800 милиона. Не е целта сумата да бъде намалена в никакъв случай. Целите са тези средства да се насочват към хората, които наистина имат нужда. Над 40 са правата, които гражданите имат право да получат, когато имат решение за ТЕЛК. Това, разбира се, ощетява изключително много бюджета, когато някой злоупотреби. Наистина има хора, които се опитват чрез осигурителната система да покрият други плащания и други задължения”, каза още той.

Амбицията на Иванов е от началото на 2019-а година да няма проблем с електронните услуги в системата на НОИ. Идеята е голяма част от искана сега информация да се набавя по служебен ред, за да се облекчат гражданите.

От 1 октомври ще бъдат повишени минималните пенсии на 200 лева, каза още Иванов. През 2018-а година в разчетите на ДОО е предвидено пенсиите да бъдат повишени с 3,8 %. Според него е по-добре да се индексират първо минималните пенсии, а когато има необходимите средства – и останалите.

Виж също...

Loading...