От Трън до Чикаго или как българинът Велизар Симеоновски от трънски учител започна работа като научен илюстратор в американския музей „Фийлд”

Велизар Симеоновски е научен илюстратор в Природонаучния музей „Фийлд“ в Чикаго, но пътят му от България до Америка започва от село Борован, Врачанско. Там Велизар започва да рисува животни още от дете. Не знае защо все му се рисуват лъвове. Симеоновски завършва Художествената гимназия по приложни изкуства в София и зоология в Софийския университет. Става научен илюстратор – художник, който изучава и пресъздава неизвестни досега видове животни, предаде Би Ай Ти.

През 1995 година започва кариерата си на най-любимото му място – в столичния зоопарк, при лъвовете. Но след раждането на двамата им сина, с жена му Мила търсят финансова стабилност като учители в родния й град Трън. Там Симеоновски се запалва по рядко срещан вид лъв без грива и тръгва по следата, която го води до запалянковците, изучаващи тези екземпляри в Чикаго. По-късно, българинът се свързва с учените в музея „Фийлд“, които по-късно го канят да дойде да работи при тях. Междувременно, му излиза късметът в лотарията за зелена карта и през 2003 година заминава от Трън за Чикаго.

Илюстрациите на Симеоновски вдъхват живот на изчезнали видове от цял свят. Той е автор и на илюстрациите в три научни издания на музея. Основният му принос към науката е свързан с проучване на лъвове без грива. Той открива, че тялото на бозайниците се състои от определени зони с различна генетична активност и сега се опитва да разбере какво стимулира на едно място и потиска на друго активността на гените на лъвовете. Ако тази загадка на генетиката бъде разкрита, това може да е ключ за лечението на всички болести.

Снимка: „Голямото интервю“, Би Ай Ти

 

Виж също...

Loading...