Архиерейска света Литургия беше отслужена в Църногорския манастир над брезнишкото село Гигинци за празника на свети Силуан Атонски

С архиерейска света Литургия Църногорският манастир “Свети безсребреници Козма и Дамян” над брезнишкото село Гигинци отбеляза празника на новата манастирска църква, посветена на свети Силуан Атонски, съобщиха от Софийска света митрополия.

С благословението на Светейшия Български патриарх и Софийски митрополит Неофит богослужението оглави Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан, в съслужение с протосингела на Софийска епархия Негово Високопреподобие архимандрит Василий, игумена на сръбския Суковски манастир йеромонах Серафим, игумените на Германския, Одранишкия и Плаковския манастири йеромонасите Пимен и Ефрем и архимандрит Гервасий, свещеници от столицата и региона. За благолепието на богослужбата допринесоха великолепните песнопения на хоровете на Владе Симич от Белград и на протопсалт Йоанис Хасанидис от Солун, подкрепени от столичните певци Светослав Цеков и Симеон Симеонов и от гостите от Суковския манастир. Молитвено участие в богослужението взе и областният управител на Перник Ирена Соколова. През целия ден в обителта имаше много гости. За участвалите в света Литургията, предхождана от всенощно бдение предната вечер и от водосвет рано сутринта имаше братска трапеза за празника, а на многобройните гости на обителта беше раздадено благословено ястие в двора на манастира.

Храмът “Свети Силуан Атонски” в Църногорския манастир, осветен на 8 май 2011 година, е единственият у нас, посветен на този светия от най-новите времена. Той се е подвизавал в руския светогорски манастир „Свети Пантелеймон“. За него се казва, че е духовен старец от най-ново време и велик подвижник на благочестието. Представил се в Господа през 1938 година, а на 26 ноември 1987 година с решение на Светия Синод на Вселенската патриаршия е причислен към лика на преподобните и свети мъже на Църквата. Свети Силуан е смятан за закрилник на монашестващите и често го наричат Добролюбиви. Обичайно за иконата на свети Силуан е да се изобразява свитък с неговата молитва: „Моля Ти се, милостиви Господи, да Те познаят чрез Светия Дух всички народи на земята!”. За светлия му пример в проповедното си слово говори и митрополит Киприан. Заветите му за любов към Бога и към ближния изтъкна в края на литургията и игумена на манастира архимандрит Никанор. В знак на благодарност и братска любов той поднесе като дар на митрополит Киприан реплика на архиерейски знаци, пазени във светогорския манастир Ватопед с изображение на иконата на Пресвета Богородица Всецарица.

Виж също...

Loading...