Клуб за народни танци “Трънски ритми” спечели сребърен медал от националния фолклорен фестивал в Неделино и се изяви за първи път на сцената на “Балканска черга”

Клуб за народни танци „Трънски ритми“ към народно читалище „Гюрга Пинджурова-1895“ спечели сребърен медал от 16-тото издание на националния фолклорен фестивал за двугласно пеене и народна песен с международно участие в град Неделино. Това сподели пред репортер на Zapadno.com секретарят на народно читалище “Гюрга Пинджурова-1895” и хореограф на “Трънски ритми” Емилия Миланова.

Клубът за народни танци от град Трън взе участие във фестивала в Неделино на 3 септември. Кметът на Неделино е раздавал наградите, но танцьорите от “Трънски ритми” не са останали за класирането. Участниците и ръководителите от формацията трябвало да се прибират и заради дългия път поели по-рано към Трън. Организаторите на фестивала съобщили по телефона радостната новина, че “Трънски ритми” са спечелили сребърен медал. Медалът ще бъде изпратен на победителите от Трън по пощата. В тазгодишното издание на фолклорния фестивал са взели участие около 3000 души. Неделинският двуглас е уникална проява на песенната традиция в Родопите. Той битува в тази част на планината от незапомнени времена.

Освен със сребърен медал и първо участие на фестивала в Неделино, клуб за народни танци “Трънски ритми” е спечелил симпатиите на публиката на фестивала на балканската черга, майсторската скара и домашната ракия, фолклора и занаятите – “Балканска черга” в кюстендилското село Шишковци, който се е провел през изминалите почивни дни. Формацията от Трън е представила две хора на сцената на “Балканска черга”.

“Фестивалът е международен и на него имаше много участници от съседните страни – Македония, Сърбия и Гърция. Беше много хубаво като събитие.”, каза Емилия Миланова. Тя добави, че през летния сезон танцьорите от “Трънски ритми” са взели участие в 7 фестивала.

Виж също...

Loading...