Селата Гигинци и Кошарево конкурират София със своите версии на булевардите “Александър Пушкин” и “Братя Бъкстон” – СНИМКИ

Две брезнишки села се отличават от останалите в общината с имена на булеварди по главните улиците, видя Zapadno.com.

Чувството да се разходиш по булевард “Братя Бъкстон” в село Гигинци е далеч по-приятно заради гладкия асфалт и спокойния трафик. В същото време еквивалентът на булеварда, но в град София е по-шумен, по-неравен на места, по-натоварен и дори по-замърсен. Историята на табелата в село Гигинци, която е поставена от местен шегаджия е свързана с неговия бизнес. “Този човек се занимава със закупуване на леки автомобили и скрап. Покрай бизнесът му табелата попаднала в него и той я поставил на оградата към улицата.”, сподели местен жител.

Продължавайки напред по пътя се навлиза в съседното брезнишко село Кошарево. След център му, посока село Станьовци се открояват две табели на друг булевард – “Аленксандър Пушкин”. Въпреки че в Кошарево няма квартали като “Бояна”, през който еквивалентът на булеварда в столицата преминава, тук също витае духът на планинското спокойствие, чистият въздух и красивата гледка. Историята на табелите също е свързана с местен шегаджия, която “прекръстил” главния път на селото в булевард.

За справка:

“Братя Бъкстон“ е булевард в София. Започва от квартал Красно село, където се отделя от булевард “Цар Борис III”. Прекосява квартал “Бъкстон”, минавайки покрай Националната служба по зърната, и напускайки квартала, излиза на Околовръстния път. Името е свързано с англичаните Ноел и Чарлз Бъкстон, развивали активна политическа дейност в началото на 20-и век, когато България решава националния си въпрос. През 2012 година е извършен частичен ремонт на булеварда, който включва велоалеи, тролейбусна мрежа, канализация и други.

“Александър Пушкин” е улица в София. Тя преминава през кварталите “Павлово” и “Бояна” като започва от пазара на “Павлово”, минава през площад “Знаме на мира”, пресича Околовръстния път, минава близо до резиденция Бояна и продължава до улица „Даскал Стоян Попандреев“.

Виж също...

Loading...