Чистачка от Брезник: Искам увеличение на ниските доходи, Агенция “Социално подпомагане”: Заплащането е регламентирано според Закона

От ниския размер на доходите си се оплака брезничанката Лидия Иванова. Тя поиска да вземе думата на страниците на Zapadno.com.

Лидия Иванова работи като чистачка по програма в град Брезник. Назначена е на 4-часов договор с 14 работни дни в месеца. Заплатата и се изплаща от Агенция “Социално подпомагане”, откъдето е определена и сумата и за положения труд.

Брезничанката сподели, че взима около 40 лева месечно за работата си. “Засега сме само 4 жени, които на 40 лева сме, всеки месец идваме на работа – 14 дни работиме. Това не са доходи за нас. Ток, вода – всичко се плаща, дечица на училище… Нема как! А после хората краднат, хората не си плащат нищо. Искаме некакво увеличение. Слушаме по новините увеличение на пенсии и абсолютно всичко, а специално за тия хора дето нямат доход и работиме, на социални помощи сме – нема никакво увеличение.”, каза Лидия Иванова. Брезничанката каза, че тя и колежките и не са говорили директно с хората, които отговарят за заплащането и труда им. По нейни думи всеки, до който се допитали по въпроса им казвал, че всичко зависи “там отгоре”.

“По телевизията не се говори за това. Само се говори за учители, за полицаи, за деца… Затова и ние искаме увеличение. С 40 лева – нема как. Имаме и кредити и сега искат да връщаме, а нема как. Специално аз сега пак имам кредит за ток да си платим и нема как да го изплащам.”, добави още Лидия Иванова. Тя работи като чистач от 4 години и се надява на някакви програми, чрез които да взима повече пари.

От Агенция “Социално подпомагане” казаха, че сумите за социални помощи са регламентирани в правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане. Сумите са заложени и за всяко едно лице се определя индивидуален процент, който Агенция “Социално подпомагане” не може да промени. Единствено правителството може да направи промяна в Закона за социално подпомагане.

Виж също...

Loading...