До средата на 2018-та година “турската къща” в село Кошарево ще бъде преобразена в туристическа атракция и дом на “Сурова”

Стартират строително-възстановителните дейности на „Турската къща” в село Кошарево. Строителният обект беше официално открит от областния управител Ирена Соколова и екипа по проект „Туризъм и традиции – цветни, забавни, атрактивни”, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация-Перник.

На Кръстовден по стар стил с водосвет, отслужен от архимандрит Никанор,игумен на Църногорския манастир, беше даден старт на строително-възстановителните дейности на известната като „турската къща” сред местното население. До средата на 2018 година фирма-изпълнител ще преобрази старата постройка в Къща на маските и сурвакарското наследство.

На събитието присъстваха още заместник областният управител Иво Иванов, кметът на община Брезник, кметът на с. Кошарево, представители на фирмата-изпълнител и местни жители.

“Сурова е ритуал, който всички носим в сърцата си. Обичаят е съхранен дълбоко в нашия генотип и си струва, тук, където този обичай се почита изключително много да има Къща на маската, където едновременно да съхраняваме традицията и да я оживяваме. И аз съм изключително щастлива, че сбъдваме една мечта,” каза областният управител Ирена Соколова.

Губернаторът подчерта, че независимо, че къщата е в Кошарево, тя няма да бъде само на селото, а къща на общността.
Васил Узунов също изрази радостта си от реализацията на проекта, чрез който ще допринесе за развитието на туризма в Брезник и областта.

Реконструкцията е на стойност 250 000 евро и се изпълнява по програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ България- Сърбия. Партньори по проекта са Областна администрация-Перник и Община Цървени кръст, Сърбия.

В къщата ще бъдат изложени характерни за района маски и екрани, на които ще се излъчват заснети кадри от местната Сурова. Атракция за посетителите ще бъде и работилница за правене на маски.
Автентичният дувар на къщата ще бъде изцяло обновен и възстановен. Облагородено ще бъде и вътрешното пространство на двора. В него ще бъде разположено помещение, в което посетителите ще могат да пробват и да си правят снимки с автентични костюми. В рамките на проекта ще бъдат направено иновативно мобилно приложение с интересни апликации.

Виж също...

Loading...