Първият филм на Военната киностудия, в който участват брезнишки самодейни артисти ще бъде прожектиран в Брезник за първи път от 30 години

Община Брезник и брезнишкото народно читалище “Просвещение-1870” са на път да влязат в историята на българското кино с прожекция на филм, който не е излъчван от 30 години. Филмът “Залутан по пътя” е първият игрален филм на Военната киностудия и е по сценарий на Славчо Трънски. Филмът е създаден през 1975 година, а негов режисьор е Елена Гиндева, предаде репортер на Zapadno.com.

Прожекцията ще бъде на 4 октомври (сряда) от 18 часа в големия салон на брезнишкото читалище. Входът за филма ще бъде свободен. Дълги години “Залутан по пътя” не е излъчван никъде, нито има информация за него в интернет. Той е заснет през 70-те години на 20-ти век. В него взимат участие около 30 самодейни артисти от театъра към читалището на Брезник. По стечение на обстоятелствата артистите влизат в повечето кадри на филма, като това не е бил първоначалният замисъл. В главните роли са участвали Григор Вачков и Васил Михайлов.

Снимките на филма са правени на няколко локации на открито – в брезнишкото село Гърло, планината Люлин и софийското село Герман. Артистите от самодейния брезнишки театър са били поканени да играят във филма. Няколко години време и много уговорки са били нужни, за да бъде предоставен филмът от кино лента на дигитален носител. В преговорите с активно участие помогнала и Община Брезник. “Аз разбрах съвсем случайно за този филм. Васил Михайлов гостуваше в Брезник с “Железният светилник” преди 4 или 5 години. По-възрастните брезничани ме помолиха, ако може да приказват с него. Така разбрах, че в този филм са участвали всички брезнишки самодейци, може би 30 или 40 човека от това време – 70-те години. В същия ден разговаряхме с Васил Михайлов и той дори прие много радушно идеята да присъства на прожекцията, да разкаже спомени и да се видят с хората. Имаше голям проблем с намирането на филма, тъй като е на армейските киностудия и беше само на лента и го нямаше на дигитален носител. 4 или 5-годишна одисея и накрая лично Ангел Найденов, току-що престанал да бъде министър на вътрешните работи се зае със случая и пак не се получи. Тази година Общината успя по техни канали да го прехвърли на дигитален носител и вече разполагаме с филма “Залутан по пътя”. Съвсем случайно на първите снимки операторът е хванал в близък план брезнишките самодейци и се наложило те да изнесат масовката.”, каза секретарят на народно читалище “Просвещение-1870” Пейчо Панов.

Кадър от филма: Божидар Пантев

Виж също...

Loading...