Вижте какво си спомниха брезнишки самодейни артисти, участвали във филма “Залутан по пътя”, който е сниман край село Гърло

Артисти от брезнишкия самодеен читалищен театър с трепет си спомнят младежките години си, когато са участвали в първия игрален филм на Военната киностудия “Залутан по пътя”. Филмът не е излъчван никъде през последните 30 години, а само след дни той ще бъде прожектиран в големия салон на брезнишкото народно читалище “Просвещение-1870”. Няколкогодишните усилия на Община Брезник са дали положителен резултат, вследствие на който филмът “Залутан по пътя” е подарен на брезнишкото читалище, предаде репортер на Zapadno.com.

Филмът е заснет по сценарий на Славчо Трънски, а сюжетът е определян като партизански. Режисьор на лентата е Елена Гиндева. В средата на 70-те години на 20-ти век, когато са започнали снимките, екипът на “Залутан по пътя” се е обърнал към тогавашния режисьор на самодейния читалищен театър в Брезник Леонид Суботинов. Молбата към него е била да подсигури самодейци за масовите сцени. “В Брезник идваше автобусът на театъра на Народната армия и ни взимаше. Отивахме на село Гърло, където имаше разкошна овощна градина. Беше пролетно време, а градината разцъфваше – там се снимаше. Правиха се снимки и в планината Люлин и софийското село Герман. Снимачният екип ни раздаваше истинско оръжие, с което се стреляше с халосни патрони. Спомням си, че имахме един-два гафа. При едно отиване в София трябваше да се снима как руснаците спускат оръжие от самолети. Първият път имахме промеждутък от 15 минути, в които трябва да се снима на залез Слънце. Трябваше да се запалят огньове, но се получи така че огънят не се запали, защото дървата бяха мокри. На следващия ден отиваме наново. Вторият ден пак не можаха да запалят огъня и стана скандал. Третият ден, когато вече палят огъня ние пък закъсняваме – автобусът ни закъсня от Брезник. В последния момент се включихме – вече бяха запалили огньовете и бяха раздали оръжие на всички останали. Ние, слизайки от автобуса се присъединихме и сцената стана на третата вечер.”, спомня си Божидар Пантев. Отговорник на групата е бил брезничанина Леонид Суботинов. В определени моменти по време на снимките някои от актьорите не могли да присъстват и така се стигнало до по-честото участие на самодейните артисти от Брезник. Сред брезнишките артисти било и младо момче, което приличало на руския актьор Владимир Смирнов.

Сюжетът на филма разказва за земеделец, който е тормозен от данъчните, но той не могъл да си плаща данъка. Вследствие на това, че е бил притиснат земеделецът отива в партизански отряд. Човекът усещал, че не му е мястото в такъв отряд и когато настанало време за жътва земеделецът се върна на нивата. Партизаните осъдили действията му и го набедили за изменник. На всичкото отгоре данъчните също го осъдили, че бил нарушил закона.

Брезничанката и артист в самодейния читалищен театър Магдалена Георгиева също с много емоция си спомня за снимките на филма. “Много спомени имам! Емоцията беше страхотна. Ние бяхме млади, ентусиазирани, много ни се играеше и с толкова любов се включихме. Между другото много ни харесаха и във всичките масови сцени, които се правиха участваше групата от Брезник. Оператор беше Леван Паташвили – един от много известните оператори от времето на Съветското кино. Той беше започнал да работи по съвременен начин, беше започнал да прави новото, популярно Съветско кино тогава и направи филма. Режисьор беше Георги Аврамов, който също е много известен. В ролите участваха: Кунка Баева, Асен Кисимов, Григор Вачков, Васко Михайлов, Владимир Смирнов. Те бяха основните герои на филма. Впечатлението ми беше, че много добре се отнасяха с нас. Някак си нямаше граница между нас, самодейците и големите актьори, приеха ни много радушно. Много неща си спомням оттогава. Спомням си като правиха снимките в Гърло – беше пролетта, бяха цъфнали дърветата в една овощна градина. Реката беше придошла страшно много.”, спомня си Магдалена Георгиева.

Тя си припомни случка, в която си забравила оръжието, което било подпряно на дърво. Когато започнали сраженията снимачният екип вдигнал скандал заради забравеното оръжие. От този момент Магдалена Георгиева има сериозно отношение към оръжията. “За пръв път видяхме как се борави с пиротехника. На нас ни беше шега, но после като видяхме филма се оказа, че съвсем сериозни са си били нещата.”, допълни още тя. На нея ще и бъде любопитно да се види отново млада на екрана. “Човек качи ли се на сцена – оттам няма слизане за цял живот.” – максимата, която Магдалена Георгиева спазва. Нейната любима сцена, която е изиграла във филма е тази, в която попът се бръсне. В ролята на попа е бил актьорът Асен Кисимов. Неговата брада по време на снимките не е била истинска, а залепена.

Прожекцията ще бъде на 4 октомври (сряда) от 18 часа в големия салон на брезнишкото читалище. Входът за филма ще бъде свободен.

Кадри от филма: Божидар Пантев

Виж също...

Loading...