Магерницата на гробищата в село Сопица е изградена с труда и дарения на местните жители, а Община Брезник е помогнала с 2000 лева

Историята на магерницата на гробищата в брезнишкото село Сопица започва преди 12-13 години. Тогава по идея на кметският наместник на селото Босилка Стоянова започва изграждането и, научи Zapadno.com.

Кметският наместник е обикалял от врата на врата, за да събере по 2 лева от къща и да насърчи сопичани да се включат в градежа на магерницата. Почти всички семейства дарили средства, единствено от няколко къщи не дали и стотинка, нито участвали в доброволния труд. Община Брезник пък е отпуснала 2000 лева за строежа. Магерницата е била изградена с доброволния труд на местните жители, които след работа отивали на гробищата, за да строят сградата. Тези, които нямали възможност да участват в градежа плащали на млади момчета да се включат вместо тях, спомня си Босилка Стоянова.

Магерницата била завършена за няколко месеца. Днес тя напомня за доброволния труд и дух, който местните са дали за нея. Населеното място е известно и с изворната си вода, която е вкусна и известна сред мнозина в региона и извън него.

Виж също...

Loading...