Бъдещият Музей на маската в село Кошарево ще бъде предоставен за стопанисване на Община Брезник

Бъдещият Музей на маската в брезнишкото село Кошарево ще бъде предоставен за стопанисване от Областна администрация-Перник на Община Брезник. Това каза за Zapadno.com областният управител Ирена Соколова.

“Ние ще предадем обекта на кмета на Община Брезник, което веднага ви дава идеята, че всичко правим в партньорство. Тук трябва да изразим благодарността си към Община Брезник ответственост за всяка една от дейностите, които имаме да изпълняваме. Безспорно това е къща-музей, която се намира на тяхната територия, но заедно с това е много ценно, че откликват на всяко наше желание. Интересна е тази турска къща.”, каза областният управител Ирена Соколова. Тя каза още, че в началото на месеца е установено, че от сградата не е изчезнало нищо. След започването на строително-ремонтните дейности по къщата е била свалена стара врата, която пък била прибрана за да може след това отново да се монтира, но тя изчезнала.

Ирена Соколова каза, че старо предание пази турската къща. Според преданието, който докосне нещо от къщата го сполита нещастие. “Предполагам, че може би от една страна преданието, може би от друга страна афинитета на всички хора, които са от региона на тази наистина толкова красива сграда с дърворезбовани тавани, с архитектура, която не е типична за нашия регион е това, което я пази. Надявам се и занапред да бъде така и продължаваме в партньорството с Община Брезник.”, завърши областният управител на област Перник.

Виж също...

Loading...