Шест български фамилии са формирали махалите на брезнишкото село Станьовци, в което никога не е имало престъпници

Брезнишкото село Станьовци е съставено от шест махали, които пък са формирани от шестте български фамилии, които са първите заселници. Сред интересните факти за селото е този, че в историята му никога не е имало престъпник от Станьовци. Това сподели пред репортер на Zapadno.com местният жител Стоян Михалков, който е издал и книга за селото.

Книгата “Кратка история на село Станьовци” е издадена през 2010 година, а авторът и в продължение на 2 години е работил по нея като е събирал данни и разкази от местните жители. Два екземпляра от нея са дарени на станьовското читалище и по един за всеки жител. Авторът на книгата Стоян Михалков е завършил образованието си в бившия техникум в град Трън. Идеята му за събиране на историята на селото в книга му дошла съвсем случайно. “Почувствах се малко по-свободен от ангажименти и понеже няма написана книжка за Станьовци. Има догадки за неговото име. Аз от тия догадки съм правил изводи и доколко са верни тия изводи не зная, но съм ги записал тук в книжката.”, каза Стоян Михалков. Станьовчанинът не е успял да намери данни за първото заселване на селото, но пък е събирал информацията си от по-възрастни хора, които са живели по време на турското робство. Името на селището е било Станци и произлиза от притоците на две реки, които край него се събират в едно и се вливат в Светлянската река. Според друга легенда името на селото идва “Стан на овци”. В района на населеното място търговци са събирали добитък главно овци, които са закарвани в Цариград за празнуване на Байрямите. По турско робство Станьовци е било населявано от 6 български и 7 турски фамилии. Така се е разраснало селото, което през 1946 година е наброявало 646 човека. Преди 40-50 години е имало и училище, което впоследствие било превърнато в канцеларии на ТКЗС-то. Освен с училище селото се е гордяло и с битовия си хор към местното читалище. Към днешна дата жителите са около 40, от които 10 са заселили се софиянци. Сред населението има и един англичанин, който е женен за българка. В книгата на Стоян Михалков са поместени и двамата най-възрастни жители – дядо Иван Тончев, който е доживял до 100 години и баба Станка Тончева, която е доживяла до 104 години. Друг интересен факт, който Стоян сподели е този, че в Станьовци никога не е имало местни престъпници.

Основното препитание на селото е било земеделието и скотовъдството. Земята в района е ниско продуктивна, което налага отглеждането само на основни култури сред които ръж и пшеница. Имало е години, в които на места в землището се е стигало до производство на 500-600 килограма от декар земя.

Виж също...

Loading...