Безплатно измерване на кръвната захар и кръвното налягане ще бъдат направени в град Брезник от специалисти, които ще разяснят за заболяването диабет

В края на тази седмица в град Брезник ще пристигнат специалисти от софийската фирма “Викинг Медикал България”, които ще проведат безплатно измерване на кръвната захар и кръвното налягане. Със специалистите ще пристигнат и дипломирани доктори, към които могат да се задават въпроса от присъстващите. Това каза пред репортер на Zapadno.com Наталия Кирилова – мениджър “Продажби” във фирмата.

Град Брезник е първата точка от обиколката на специалистите в област Перник, които ще проведат безплатен скрининг. Идеята на инициативата е да бъде повишена здравната култура на населението по места, както и да се вземат мерки по превенция и навременна профилактика срещу диабета. Срещата с жители и гости на община Брезник ще се проведе на 6 октомври (петък) от 9 часа в малкия салон на брезнишкото читалище “Просвещение-1870”.

“Като цяло фирмата се занимава със скринингови мероприятия. Работим в сферата на хирургията, урологията и съответно диабета. Тъй като с големи темпове нараства тази не бих казала болест, а по-скоро състояние на човешкия организъм, защото все пак кръвната захар може да се регулира ние решихме да направим такива инициативи и да се обикаля из цялата страна.”, каза Наталия Кирилова. Тя поясни, че инициативата обхваща различни възрастови групи. Нейното послание към диабетиците е да обръщат повече внимание на своето здраве и да бъдат повече активни, както и да редуцират храненето си.

При посещението в Брезник и други райони в област Перник фирмата е предвидила да раздаде безплатни глюкомери и тест ленти на половин цена. Специалистите ще проведат обучение и ще разясняват за заболяването диабет.

Захарният диабет, често наричан и само диабет, е болест, характеризираща се с повишено ниво на кръвната захар (глюкоза) в организма, което се дължи на отслабената реакция на клетките към инсулина или на недостатъчното му произвеждане в тялото. Инсулинът ехормон, секретиран от панкреаса, който стимулира клетките да абсорбират глюкозата и да я трансформират в необходимата за функционирането им енергия. Когато клетките не абсорбират достатъчно глюкоза, тя се натрупва в кръвта (хипергликемия), което води до усложнения в сърдечно-съдовата, нервната и други системи.

Следващата седмица инициативата, която се провежда по повод предстоящия Световен ден за борба с диабета – 14 ноември ще се проведе в град Батановци и пернишкото село Ярджиловци.

Виж също...

Loading...