Изплащането на пенсиите ще започне на 9 октомври, като най-ниските пенсии ще са с нов минимален размер – 200 лева

Националният осигурителен институт информира, че изплащането на пенсиите за месец октомври ще започне на 9 октомври (понеделник) и ще приключи на 20 октомври (петък), съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Съгласно Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2017 година е променен минималният размер на личните пенсии за осигурителен стаж и възраст, отпуснати при пълен осигурителен стаж. От началото на месецa той е 200 лева.

С нови размери ще бъдат и пенсиите, чиито минимални размери се определят като процент от минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст при пълен осигурителен стаж. Така, при отпуснатите при непълен осигурителен стаж пенсии минимумът се определя на 170 лева (85 % от 200 лева), а при наследствените пенсии – на 150 лева (75 % от 200 лева).

Промяна има и при минималните размери на личните пенсии за инвалидност поради общо заболяване и на тези поради трудова злополука и професионална болест. В зависимост от определения от медицинската експертиза процент трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане, долната граница при първите ще е между 170 и 230 лева (между 85 % и 115 % от 200 лева), а при вторите – между 200 и 250 лева (между 100 % и 125 % от 200 лева).

Изплащането на пенсиите чрез пощенските станции ще бъде извършено съобразно изготвен график, който ще бъде предварително обявен във всяка пощенска станция. Сметките на пенсионерите, които получават пенсиите си по банков път, ще бъдат заверени на 9-ти октомври.

Виж също...

Loading...