До края на годината трябва да бъде завършена реконструкцията на манастира „Свети Свети Петър и Павел“ в село Велковци

Възстановителните дейности по разрушената сграда на манастира „Свети Свети Петър и Павел“ в брезнишкото село Велковци вървят по план, установи проверка на Zapadno.com.

Реконструкцията на манастира започна в средата на месец септември и трябва да приключи до края на годината. Отпуснатите за строително-ремонтните дейности средства са в размер на 82 000 лева и са осигурени с личното застъпничество и съдействие на министър-председателя Бойко Борисов.

Манастирът е построен през 1930-та година и е изоставен след 9 септември 1944-та година. Преди да бъде изоставена Светата обител е била място за провеждане на събор с жители от Велковци и съседните села. Съборът се е провеждал всяка година на Петровден. Сградата, която е била изградена от камъни ще възвърне автентичния си вид след реконструкцията. Строително-ремонтните дейности предвиждат и възстановяване на разрушената магерница към манастира.

“До края на месец декември отпуснатите средства трябва да се усвоят, да е построено манастирчето. Ще бъде възстановена и магерницата, а мястото ще се огради. Ние пак идваме тук за събора всяка година, въпреки че черквичката беше паднала.”, каза кметът на село Велковци Василка Стоичкова и добави, че местните жители са радостни от възстановяването на манастира. Тя е подела инициатива за чакълиране на пътя към манастира, който в момента е черен, а при дъждовно време труднопроходим.

Виж също...

Loading...