Земеделец от Брезнишко извади картоф-гигант с тегло 1 килограм и 600 грама от първата си реколта, която е без вложена химия – СНИМКИ

Земеделецът Венцислав Митков от брезнишкото село Садовик извади картоф-гигант от първата си реколта с културата. Освен рекордьорът от почвата си той изкарва и картофи с причудливи форми, предаде репортер на Zapadno.com.

Общо 20 декара са засадени с картофи от земеделецът, който за първа година се захваща с този вид култура. Той обича трудните предизвикателства и затова решил да предпочете картофите за отглеждане. Средният му добив на един декар е около 1500 килограма. “Никаква химия не сме вкарали в картофите, напълно био картофи – няма препарати, няма торове. Най-големият рекорд за картоф до момента е кило и 600. Не знам откъде дойде това чудо, но е уникален.”, сподели Венцислав Митков. Той пласира стоката си в София, където има договор с борса, за която всяка седмица кара между 3 и 4 тона картофи. Земеделецът продава от собствената си продукция и на частно – в село Садовик, в кръчмата срещу “Кръглата” в град Брезник или чрез заявка по телефона му: 0896 739 833.

По време на продължаващото събиране на реколтата Венцислав Митков споделя, че като всяка начало е много трудно. Въпреки това той е решен да разраства площите с картофи, тъй като му харесва културата и работата покрай нея. Земеделецът от Садовик доскоро е бил и животновъд, но е приключил с животните, а причината е че в животновъдството няма сметка. “Приключихме с животновъдството и изцяло се ориентираме към земеделието, защото в животновъдството няма никаква сметка. Масово колегите продават животни. Много трудно се разделям с животновъдството, с което се занимавам от 8 години.”, сподели Венцислав Митков. Той отглежда 160 овце и 60 кози, които ще продаде на безценица.

Разгледайте снимки от реколтата с картофи на земеделеца Венцислав Митков:

Виж също...

Loading...