След 40 години забрава филмът, в който участват брезнишки самодейни артисти оживя на големия екран в читалище “Просвещение-1870”

Филмът “Залутан по пътя” беше прожектиран на големия екран в брезнишкото народно читалище “Просвещение-1870”. В кино лентата участват около 30 самодейни артисти от Брезник, част от които присъстваха на прожекцията, предаде репортер на Zapadno.com.

Преди началото на прожекцията репортер на Zapadno.com събра няколко впечатления и спомени от брезнишки артисти играли във филма.

“Григор Вачков беше голям артист! На Люлин, където сме ходили беше страшна работа. И този руснакът Владимир Смирнов също беше голяма работа. Добре се почуствахме, когато ни избраха за филма. Бяхме сплотен колектив. Идваше автобусът и ни качваше и караше на Гърло, където беше пълно с ябълки, беше есента. Като разбрах, че ще се излъчва филма се зарадвах.”, каза Стоян Марков.

“Поканата за филма беше към театралния състав, който подготвяше постановки. Всички вкупом ни взеха за артисти. Нямахме хабер за какво става въпрос от началото. Оператор беше Леван Паташвили, който беше снимал един от много големите руски филми “Бяг”. Той беше хванал образите от близък план, а идеята беше да са от по-далече. С този близък план ни беше хванал и след това ни взеха по Люлин, Герман и се продължи по време на целия филм. Като разбрах, че ще се излъчва филма изникнаха спомени за млади години.”, каза Стефан Чанев.

“Помислихме, че сме артисти обаче всъщност не бяхме и много ни беше яд, когато ни отминаваха камерите. Когато разбрахме, че ще се излъчва филма ни стана кеф, че не е забравен филма. Пожелавам на самодейците и артистите, които са участвали – да са живи и здрави и още един път да се снимаме в такъв филм.”, каза Георги Алексов.

Прожекцията започна с кратка информация за филма, която беше представена от Милена Цветанова. След увода осветлението в залата беше изключено, а на големия екран след 40-годишна пауза отново оживя кино класиката “Залутан по пътя”.

Филмът е първият игрален филм на Военната киностудия и е по сценарий на Славчо Трънски. Филмът е създаден през 1975 година, а негов режисьор е Елена Гиндева. Снимките на филма са правени в брезнишкото село Гърло, в планината Люлин и в софийското село Герман. Няколкогодишните усилия на Община Брезник са дали положителен резултат, вследствие на който филмът „Залутан по пътя“ е прехвърлен от лента на дигитален носител и е подарен на брезнишкото читалище “Просвещение-1870”.

Виж също...

Loading...