Духовният празник на град Брезник – Петковден ще бъде отбелязан с богата програма и поредица от събития, които започват на 10 октомври

Тазгодишният духовен празник на град Брезник, който по традиция се отбелязва на 14 октомври – Петковден ще бъде предшестван от редица събития, научи Zapadno.com.

Община Брезник, църковното настоятелство при църква “Света Петка”, Общински исторически музей-Брезник и народно читалище “Просвещение-1870” канят жители и гости на няколкодневните събития. Мероприятията ще започнат още на 10 октомври (вторник). Началото им ще бъде поставено с беседа с ученици от средно училище “Васил Левски” на тема “Православието и милосърдието като начин на живот”. Беседата ще се проведе в брезнишката гимназия и ще започне в 13:30 часа.

В сряда (11 октомври) от 13:30 часа в енорийския храм “Света Петка” в Брезник ще започнат църковни четения по Приписки от старите черковни книги и изнасяне за поклонение мощите на Света Петка.

Няколко събития ще се организират в четвъртък (12 октомври), които ще се проведат в Общински исторически музей (сградата на бившия ДНА). В 17:00 часа официално ще бъде открита изложбата “Граовката – гиздава и пременена” с платна от Държавен архив-Перник и експонати от Общински исторически музей-Брезник. Само половин час след това ще бъде пресъздадена автентична граовска сватба. Събитието е насрочено да започне в 17:30 часа. След пресъздаването на сватбата, в 18:00 часа ще бъде открито представяне на местни земеделски и пчелни продукти и храни от Граовския край.

В петъчната вечер, на 13 октомври брезнишкото читалище “Просвещение-1870” ще отвори завесата си за култовата постановка “Господин Ганьо Балкански”, с която Общински драматичен театър “Невена Коканова”-Дупница ще гостува в Брезник. Постановката ще се изиграе в големия салон и ще започне в 19:00 часа. Билети за спектакъла се продават в читалището, а цените са варират от 6 лева за ученици до 8 лева за възрастни.

В навечерието на Петковден, на 13 октомври от 20:30 часа в църква “Света Петка” ще започне нощно бдение.

На 14 октомври (събота) от 8:30 часа в църква “Света Петка” ще бъде отслужена Света литургия. В 10:30 часа ще бъде направен празничен водосвет, а от 11:00 часа ще започне да се раздава курбан за здраве и благоденствие.

Виж също...

Loading...