Името на селото Садовик произлиза от руската дума за градина – “сад”, а 72 семейства от него са се преселили в град Брезник

Брезнишкото село Садовик е възникнало преди турското робство, а името му е произлиза от руската дума за градина – “сад”. Земеделието и животновъдството е и основният поминък в населеното място от създаването му до наши дни. Това разказа пред Zapadno.com местният жител Валери Манолов.

Първоначалното разположение на Садовик е било в подножието на планината Дебелец, където местните са отглеждали предимно ечемик. Селището е възникнало в район обособен като крайна точка и без пътища, които да продължават към близки села. “80 % от населението са живеели в подножието на Дебелец. Тъй като не са имали преход към други села, те идват и се заселват в по-равната част и започва да правят плетени, кирпичини къщи. Равната част е била идеална и има един водоизточник със стара чешма с изворна вода, която е от векове. Така са започнали да правят градини, а градина на руски език е “сад”. Оттам идва наименованието на селото – Садовик. Впоследствие всички слизат от планината и се заселват тук, правят черквата, която е от много отдавна още преди турско робство. Изгражда се и камбанарията, която е правена от сръбски майстори. Камбанарията е без никакъв бетон, а всичко е с камък дори и покривът.”, разказа Валери Манолов.

До началото на 70-те години на миналия век броя на населението на Садовик достига своя пик – 986 човека. След този период хората в селото започнали да мигрират към града. Вследствие на миграцията 72 семейства от Садовик живеят в град Брезник. Интересен факт свързан с историята на селото е, че в него никога не е имало турци. По време на турското робство от турския конак на село Кошарево в местността “Сарай” над Садовик е идвал турчин, за да събира данъци от местното население.

Подробни записки по разкази и спомени за Садовик, както и фотографии и документи за селото се съхраняват в хранилището на Общински исторически музей-Брезник.

Виж също...

Loading...