Самодейният творец от село Бегуновци Цветанка Арсова се развълнува и просълзи от радост при представянето на творбите и – кратунки в цветни багри

Изложба на рисувани кратунки от самодейния художник-приложник Цветанка Арсова бяха показани в изложбената зала на народно читалище „Просвета-1922 г.“ в брезнишкото село Бегуновци, предаде репортер на Zapadno.com.

Изложбата на творбите на Цветанка Арсова беше представена днес пред жители и гости на Бегуновци. Дамата-творец, която е на 80-годишна възраст се занимава с изкуството да създава цветни багри върху кратунки от една година. Изложбата премина много емоционално и при голям интерес, а авторът и – Цветанка Арсова се развълнува и просълзи от радост. “За нея беше много приятен момент, защото тя никога не е показвала такива неща. Тя е страхотна домакиня – много хубаво меси баници, плете хубави красиви неща, но досега никога не е била рисувала. Преди една година хванала една кратунка, изрисувала я и така се запалила.”, сподели секретарят на читалището в Бегуновци Таня Матеева. Още през лятото на тази година Цветанка Арсова беше посетена в дома си от група девойки от Бегуновци и дейци от местното читалище, които се докоснаха до изкуството, което сътворява.

Самодейният художник Темелко Шарков е неин брат. В края на миналата седмица двамата представиха съвместна изложба в Общински исторически музей-Брезник, която премина при голям интерес. “Явно, че и двамата имат еднакво цветоусещане и нейните кратунки са с почти същите бои като това нещо не са го работили едновременно. Тя живее в Перник, а той в Брезник, но всъщност и двамата са от Бегуновци.”, каза още Таня Матеева. Тя добави, че по време на изложбата е имало желаещи, които да закупят част от творбите на Цветанка Арсова. Самодейният творец не пожелал да продаде нито една рисувана кратунка, защото не иска да се разделя с тях, а творбите и ще останат за нейните роднини.

Снимки: Таня Матеева

Виж също...

Loading...