Автентични граовски облекла и продукти от земята в Граовския край ще бъдат показани в Общински исторически музей-Брезник (в бивш ДНА)

Изложбата „Граовката – гиздава и пременена“ с платна от Държавен архив-Перник и експонати от Общински исторически музей-Брезник ще бъде открита в четвъртък (12 октомври) в сградата на бившия Дом на народната армия в град Брезник. На събитието ще бъдат показани и продукти и храни от Граовския край, предаде репортер на Zapadno.com.

Облеклата, които ще бъдат показани на изложбата обхващат период след Освобождението на България до 30-те години на 20-ти век. “Според народните вярвания с празника на светицата Света Петка завършват есенните празници – прибрана е реколтата и започват дните на годежи и сватби. Всъщност ние искаме да покажем как се е обличала граовката в миналото. До 1930-та година тя е била облечена с народната носия. По-късно вече навлиза модерното облекло, но по-трудно се е възприемало то особено в по-малките градчета и села. Искаме да покажем и есенното изобилие и това, което се ражда в Граово. Ще наблегнем не само на облеклото и на урожая – всичко, което е родило граовското поле.”, каза директорът на Общински исторически музей-Брезник Аниела Асенова. Тя добави, че на откриването на изложбата ще има и други изненади.

Директорът на брезнишкия музей каза още, че събитието ще се случи със съдействие на местното народно читалище “Просвещение-1870”. “Само по себе си една такава изложба ми се стори “суха” и затова съм ангажирала доста хора – едни помагат, други ще участват. Всичко го правим съвместно с читалище “Просвещение-1870″. Просто без помощта на целия колектив на читалището аз не виждах какво може да направи Общинския исторически музей сам. Затова винаги казвам, че трябва да има екипна работа, трябва да има взаимодействие между отделните институции.”, добави още Аниела Асенова.

Изложбата ще бъде открита на 12 октомври от 17:00 часа в Общинския исторически музей (сградата на бившия ДНА). Събитието е част от дните посветени на духовния празник на град Брезник – Петковден.

Виж също...

Loading...