Вековните гиганти в трънските села Еловица и Пенкьовци заеха трето и четвърто място сред финалистите финалисти в конкурса „Дърво с корен“

Двата вековни 800-годишни дъба в община Трън, които са сред финалистите в конкурса “Дърво с корен” достигнаха до трето и четвърто място във временното класиране, научи Zapadno.com.

Гласуването се провежда от 18 септември до 31 октомври 2017 година. Общият брой на дърветата-финалисти е 13 и са разделени в две категории – „Дърво с корен 2017“ (за любимо дърво) и „Вековните дървета говорят“ (за най-интересно и заслужаващо признание вековно дърво). Сред финалистите е вековният дъб в трънското село Еловица, номиниран от Людмила Гюрова от град Трън и вековният дъб в трънското село Пенкьовци, номиниран от Пенко Янков от септемврийското село Варвара.

До момента вековният гигант в село Еловица е събрал 137 гласа, което го нарежда на трето място във временното класиране. Преди него са косматият дъб от град Тервел с 271 гласа и гигантската секвоя в кюстендилското село Богослов с 409 гласа. На четвърто място е дъбът в село Пенкьовци с 65 гласа.

Линк към дърветата-финалисти и подробности за тях може да откриете като натиснете тук.

Виж също...

Loading...