Започна възстановяването на емблематичната за град Брезник арка на Пети конен полк, за което правителството отпусна 13 хиляди лева

От вчера строителна фирма започна възстановяване на арката на Пети конен полк в град Брезник, предаде репортер на Zapadno.com.

Арката ще бъде изградена наново като ще се запази нейния автентичен вид. Самият градеж ще се направи на няколко етапа, споделиха от обекта. В района на строително-ремонтните дейности временно се ограничава навлизането на автомобили към бившите военни поделения.

Сумата за възстановяването е 13 000 лева, които бяха отпуснати от правителството в началото на месец септември тази година. Средствата са от допълнителни трансфери в размер на 120 000 лева, които правителството одобри по бюджетите на 13 общини за ремонт, възстановяване, изграждане и довършване на военни паметници. Исканията за финансиране са подадени от общините или от областните дирекции „Войнишки паметници“. Подборът е направен от дирекцията в Министерството на отбраната, която се занимава с тази тема, с оглед възможността изпълнението на проектите да бъде завършено в максимално кратки срокове. Средствата се предоставят за настоящата бюджетна година, което предполага възстановяването на обекта да приключи в месеците, позволяващи строителни работи, съобщиха за Zapadno.com от правителствената информационна служба.

Инициативата за възстановяването на арката на Пети конен полк е на кмета на Община Брезник Васил Узунов.

Виж също...

Loading...