Отец Михаил предаде духовен урок в храм “Света Петка” и научи ученици от брезнишката гимназия “Васил Левски” как да се кръстят и покланят – ВИДЕО

Ученици от няколко класа на средно училище “Васил Левски” в Брезник научиха ценни духовни уроци в брезнишкия енорийски храм “Света Петка”. Урокът се проведе по повод наближаващия духовен празник на Брезник – Петковден, предаде репортер на Zapadno.com.

В ранния следобед ученици от 8 и 9 клас на брезнишката гимназия, придружени от учители бяха посрещнати от отец Михаил в храм “Света Петка”. Чрез духовния урок отецът разказа на децата за значението и устройството на православния храм, житието на Света Петка и ги научи как да се кръстят и покланят пред мощите на светицата. “Насочих вниманието към разделението на храма, на притвора – централната част и олтара. Във всяка една от частите засегнахме значението му, целта за съществуването и нещата, които се намират в тях. Имам предвид иконите, иконостаса, олтара, престола, жертвеника и всичко останало в храма, както и самата им употреба в процеса на богослужението. От друга страна засегнахме и самата причина за идването на децата – поклонението пред светите мощи на Света Петка.”, каза отец Михаил.

Чрез неговия урок най-младите брезничани научиха повече за житието на Света Петка. Стана ясно, че в църквата има три Свети Петки – Света Петка Епиватска (Търновска), Света Петка Римлянка и Света Петка мъченица. Света Петка Епиватска (Търновска) е била родом от Епиват (Тракия) от родители българи. Животът и и посмъртните чудеса вдъхновено е описал свети патриарх Евтимий. От 1238 година до падането  под турско робство светите и мощи са почивали в църквата “Света Петка Търновска” във Велико Търново. След вековни странствания през 1641 година те били положени в катедралата в Яш (Северна Румъния) и са днес място на поклонници от цял свят. “Покланяйки се пред мощите и светените предмети ние се покланяме на тази благодат, която излиза от Господа Иисус Христос – от Него идва всичко. Покланяйки се на иконата Му, не се покланяме на дървото, на боите и платното, а се покланяме на благодатта Божия, тоест на Бога. Целувайки иконата ние не можем да видим Бога, да Му се поклониме, както ние сами се гледаме, но можем да видим Неговият образ. Господ невидимо пребивава тука, защото Той казва Библията: “И ето аз съм с вас до свършека на света.”. Това са последните думи на Евангелието по Йоан. Тези думи са обещанието на Господа, че ще бъде с нас до края на света, както този свят има началото ще има и край. Това го свидетелства Свещеното Писание и никой не го отрича. Промените, които настъпват те водят донякъде. Единственото безкрайно за нас е душата – тя има начало, но няма край.”, каза отец Михаил по време на открития урок

В края на духовния урок учениците се поклониха пред частицата от мощите на Света Петка и бяха помазани от отеца. “Децата имаха възможност да се поклонят на частица от мощите, която е донесена тук и е подарена на нашия храм. Така приключи нашият урок и по този начин те научиха едно ценно нещо – какъв е бил животът на Света Петка, какво е храмът за православния християнин и научиха по какъв начин да се кръстят и да отдават почит на иконите.”, каза още отец Михаил.

Събитието е част от дните посветени на духовния празник на град Брезник – Петковден. Очаквайте на страниците на Zapadno.com информация и за други мероприятия свързани с духовния празник на Брезник.

Вижте как се проведе духовният урок в храм “Света Петка” във видеата на Zapadno.com:

Виж също...

Loading...